Конференција европских цркава премијеру Груевском: Одмах ослободите архиепископа Јована!

Конференција европских цркава, која је од 3. до 8. јула 2013. године одржала своју четрнаесту Генералну скупштину у Будимпешти, на крају свога рада издала је саопштење у вези са хапшењем и затварањем Архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована од стране власти Републике Македоније.

У саопштењу се каже:

Скупштина Конференције европских цркава (КЕК) са великом забринутошћу је дознала за хапшење и притварање Архиепископа Јована у Р. Македонији. Верује се да је до овога дошло услед његовог остваривања права на верску слободу, а што је његово људско право. Истичемо да је слобода вероисповедања и убеђења основно људско право, загарантовано Универзалном декларацијом о људским правима и Европском конвенцијом о људским правима чији је потписник и Р. Македонија.

Скупштина КЕК подржава апел Светског савета цркава Високом комесару Уједињених нација за људска права и Специјалном известиоцу о слободи вероисповедања и убеђења при Уједињеним нацијама да пажљиво испитају овај предмет.

Скупштина КЕК позива Комесара за људска права при Савету Европе и Специјалног представника Европске уније за људска права да хитно размотре овај случај. Са своје стране, Скупштина КЕК тражи од институција да испитају да ли су притворски услови у сагласности са стандардом постављеним од стране Савета Европе.

Позивамо Владу Р. Македоније и Његову Еминенцију Николу Груевског, председника Владе Р. Македоније, да обезбеде фер суђење и да одмах ослободе Архиепископа Јована – да се брани са слободе, у складу са одредбама кривичног закона Р. Македоније.

Молимо своје Цркве чланице КЕК да нам се придруже у молитви и солидарности са Архиепископом Јованом тиме што ће послати протесна писма надлежним органима.

Извор: Православна Охридска Архиепископија