Конференција европских цркава заседала у Цариграду

Неговање верских слобода за све људе

Цариград 9.9.2015. - Од 7. до 9. септембра 2015. четрдесетак стручњака по људским правима из целе Европе окупило се у просторијама Богословске школе на Халки на турском острву Хејбелијада.

Некада срце богословског образовања православних свештеника широм света, ова Академија је затворена 1971. године услед закона да се не могу отварати приватне високообразовне установе.

Учесници су са свих становништва разматрали питања верских слобода и слободе веровања. Учесници скупа су позвани из Цркава чланица КЕЦ-а, из сектора цивилног друштва, са високих школа и европских установа политике и културе. Међу проученим темама била су и питања потребе верске писмености, улога религије у јавном и политичком животу, потреба веће сарадње међу владама Европске уније, као и питање верских слобода у самој Турској. Све већа збиља везана за избегличку кризу у Европи истицана је у многим рефератима прочитаним на Халки. Политичко стање у Сирији и Ираку и прогон хришћана и других мањинских верских и етничких заједница захтевају да се што пре устане у заштиту слободе религије и веровања у Европи и шире.

Такође су разматрана питања која се тичу Турске. У свом говору на отварању председник КЕЦ-а бискуп Кристофер Хил је истакао изванредну великодушност саме Турске указану на пријему 2 милиона избеглица. Уз то је, такође, приметио да је слобода религије и веровања у самој Турској и даље компликовано питање. Укидање приватног вишег образовања, стање на Кипру и односи са курдском мањином представљају отворена питања.

Учесницима је приређен пријем у Васељенској Патријаршији.

На крају конференције издато је саопштење.

Извор: Цариградска Патријаршија (превод Информативне службе)