Конференција о регенеративној медицини у Ватикану

Морално богословље не би требало да се боји природних наука. То важи посебно у области медицинских открића. Ово је истакао председник Папског савета за културу кардинал Ђанфранко Раваси прошле недеље на почетку конгреса о регенеративној медицини у Ватикану. Папски савет за културу је позвао експерте и теологе да два дана – од 28. до 30. априла у Ватикану - расправљају о проблемима са такозваном ”регенеративном медицином”.

”Напредак регенеративне медицине и њен културни утицај” гласила је тема ове међународне конференције прошле недеље од 28. до 30. априла у Ватикану. Ово је била трећа у низу ватиканских конференција о истраживању матичних ћелија и регенеративној медицини која је окупила научнике, политичаре, филантропе на ”отворени дијалог о међуповезаности истраживања ћелија, технологије, вере и културе”.

Реч је, према Википедији, о новој области био-медицине која се бави питањем исцељења различитих обољења путем васпостављања ћелија, ткива и органа упливом биолошких супститута, на пример, у виду природног расплода ћелија/ткива. Кардинал Раваси вели: ”Наука задаје данас високо комплексна, готово непојамна питања. Дијалог између антропологије и науке чини ми се да је још неразвијен. Теологија не сме да се боји науке, те да бисмо у овом смислу деловали, желимо да се бавимо сазнањима и достигнућима у области биомедицине. Овај Папски савет сарађује већ више година са фондацијом „Stem for Life“, која је саорганизатор овог скупа.

Циљ је да се широка заинтересована публика упозна са овом облашћу медицине и моралним питањима које из ње изничу. ”Ја нормално разликујем између науке и технологије. Наука је веома опрезна у избору сопствених могућности. Велики научници су управо они који су у стању да сагледају спој различитих чинилаца. То води ка томе да савест често поставља границе. При овоме мислим на случај Опенхајмер. Технологија је пак област која мисли само на могуће и све што је могуће, не значи само да је изводиво, већ да је то и обавезујуће. Отуда се догађа да теологија мора да каска за таквим феноменима, да би се њима бавила.”

Регенеративној медицини је потребно истраживање, али и етичка рефлексија. На ово је упозорио и папа Фрања који је у суботу примио учеснике конференције о биомедицини. У поздравном слову при пријему учесника ове конференције у суботу Папа је истакао да обе димензије - истраживање и етика – заједно сапостоје.

Протођакон Зоран Андрић