Конференција о трговини људима у Ватикану

Поред директорā Полиције, учествоваће и представници Еуропола и Интерпола

Ватикан, 5.4.2014. „Сузбијање трговине људима“: Овако гласи тема међународне конференције која ће се наредне недеље одржати у Ватикану, на којој ће учествовати представници Цркава, директори Полиције из 22 земље и други стручњаци, јавио је Радио Ватикан у суботу.

Реч је другој конференцији ове врсте коју организује Бискупска конференција Енглеске и Велса на чијем челу је лондонски кардинал Винсент Николс.  Скуп ће се одржати 9. и 10. априла у седишту Папске академије  наука у Ватиканским вртовима.

Конференција би требало да учини конкретан корак у правцу искорењивања трговине људима у целом свету и „ослобађања света од пошасти овог облика криминалитета“, навео је ватикански радио речи лондонског организатора. При овоме, треба остварити „ефикасну мрежу  сарадње између полицијских служби како би се сузбила трговина човеком – у сарадњи с Црквама“. У средишту пажње треба да је „добробит жртава ове трговине“.  Реч је о 2,4 милиона људи захваћених овом трговином; наводи се да криминалци овим путем зараде и 32 милијарде долара годишње!

Међу учесницима конференције у Ватикану налазиће се, поред директорâ Полиције, стручњаци Еуропола и Интерпола, као и неке жртве које ће изнети своју судбину. На крају скупа произнеће се заједничко саопштење, да би се све учеснике примио и папа Фрања; он је више пута јавно осудио трговину људима и окарактерисао је као „најраспрострањеније ропство 21. столећа“.

Извор: Катпрес (приредио Р. Ракић)