Москва: Конференција у част Светог Германа Аљаског

Великом руском мисионару у Америци Светом Герману Аљаском биће посвећена тродевна конференција у Москви од 22. до 24. децембра 2017. Друга годишња Читања Светог Германа биће одржанa у манастиру Вааламског Подворја у Москви, с обзиром на то да  сам Свети Герман потиче из северноруског Валаамског манастира.

Конференција, која обухвата предавања и разговоре са мисионарима, округли сто о савременим мисионарским питањима, и Први конгрес мисионарских друштва, обећава да ће бити један од највећих мисионарских догађаја године.

Међу позванима, на Читањима су протојереј Олег Стењаев, протојереј Кристофер Хил, Андреј Солодков, Атанасије Зоитакис, и многи активни мисионари и проповедници. Теме ће обухватити подвижнички живот мисионара, проблеми мисионарских полемика, историја и данашње стање православних мисија, организација парохијских мисионарских програма, рехабилитација људи који долазе у Цркву из других религија, и мисионарско наслеђе Светог Германа Аљаског.

Кључни догађај конференције биће Први конгрес мисионарских друштава, који ће окупити старешине и представнике мисионарских друштава из Москве и других области. Очекује се да ће конгрес развити стратегију за 2018. годину и радни план за новоуспостављено Удружење мисионарских заједница.

Почев од 2014. године московско Подворје Валамскога манастира такође је дом мисионарског Братства Светог Германа Аљаског, које је основано захваљујући иницијативи групе лаика који су били заинтересовани за развој мисионарских, образовних и парохијских активности. Братство сада броји око 15 чланова.

Извор: Московско Подворје Валамскога манастира, Православие.ру (превод – Инфо служба СПЦ)