Конференција у Штутгарту

Од 19. до 21. јула 2019. године у Академији Бискупије Ротенбурга (Akademie der Diözese Rottenburg Stuttgart) у Штутгарту одржана је конференција на тему Присвојене Цркве или мостови ка Православљу? (Stolen Churches or Bridges to Orthodoxy?) у организацији поменуте Академије и Еклисиолошке истраживачке групе (Ecclesiological investigations international research group).

Финансијску подршку пружила је и организација Renovabis, која је омогућила студентима теологије из централне и источне Европе да присуствују том догађају и узму активно учешће у дискусијама. Међу стипендираним студентима нашли су се и представници Православног богословског факултета Универзитета у Београду: Јовица Вукасовић са докторских студија и Николај Сапсај са мастер студија.

У раду конференције учествовали су и ђакон др Јован Аничић (Serbian Eastern American Diocese, The Department of Christian Education), Тијана Петковић (Tübingen University - Theologicum) и Бранко Малешевић (Sorbonne University). Остали учесници и представници стигли су из 19 држава: Немачке, Америке, Швајцарске, Француске, Грчке, Канаде, Италије, Русије, Украјине, Велике Британије, Румуније, Аустралије, Бугарске, Шведске, Аустрије, Белгије, Белорусије, Индије и Грузије.

Конференција је имала за циљ да први пут у историји међухришћанских односа да подстицај ка дијалогу између Православне и Источно-католичке Цркве, стога можемо да очекујемо још оваквих конференција. Током три дана интензивних излагања и дискусија било је много тема које су се тицале статуса унијата и односа према њима од стране католика и православаца.

Треба истаћи допринос др Владимира Латиновића, професора на Тубингенском Универзитету, да конференција протекне на најбољи могући начин. За сваку похвалу је и чињеница да иако је организација Renovabis нудила 10 стипендија за студенте, залагањем др Латиновића поменута организација је издвојила чак 35 стипендија. Стога су студенти са мастер и докторских студија из централне и источне Европе могли да присуствују јединственом догађају и размене искуства и сазнају нешто ново о међухришћанским односима.

Николај Сапсај