Конференција у Софији на тему„Бугарска-Русија: Слике духовног јединства“

Конференција под именом „Бугарска-Русија: Слике духовног јединства“ одржана је у Софији 29. новембра 2014. године са благословом Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила и Патријарха бугарског Неофита.  Конференција се поклапа са стогодишњицом освећења руске цркве Светог Николе Мириклијског – Подворје Московске Патријаршије при Бугарској Патријаршији.

Међу учесницима на конференцији били су Његова Светост Патријарх бугарски Неофит, Митрополит видински Домецијан и варнски Јован, Митрополит јекатеринбуршки и верхкотуријски Кирил, Митрополит лугански и алчевски Митрофан, председник Одељења за спољне црквене односе Украјинске Православне Цркве; амбасадор Руске Федерације у Бугарској г. Исаков, и други представници теолошких и научних кругова.

Архимандрит Герасим, генерални секретар Светог Синода Бугарске Православне Цркве, прочитао је поздрав Патријарха бугарског Неофита; јерођакон Зотик (Гаевски) прочитао је поздрав премијера Бугарске Бојка Борисова, а Митрополит јекатеринбуршки и верхкотуријски Кирил прочитао је поздраве Митрополита волоколамског Илариона.

Митрополит лугански и алчевски Митрофан поздравио је све присутне у име Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија.

Изложба фотографија, „Стогодишњица освећења цркве Светог Николе у Софији“ отворена је овом приликом и покрива најинтересантније догађаје у последње три године, попут 130-годишњице Архиепископа Серафима (Соболева), устоличење Патријарха бугарског Неофита, посету Његове Светости Патријарха руског Кирила Бугарској, као и обнову фресака у цркви.

Конференција је наставила рад у групама. 15 извештаја је представљено од стране излагача из Русије, Украјине, Бугарске, Италије и Француске.

Извор: OCP