Константин - знамење анђела

У оквиру обележавања јубилеја Миланског едикта, у Нишу ће 27. фебруара премијерно бити приказана представа "Константин - Знамење анђела", у копродукцији Народног позоришта из Ниша и Народног позоришта из Београда.

Поводом јубилеја Миланског едикта, народна позоришта у Београду и Нишу најављују заједничку премијеру драме "Константин - знамење анђела". По оригиналној драми писца Дејана Стојиљковића, "Еп о Константину" режира Југ Радивојевић. Играју 22 глумца из Београда, Ниша, Крагујевца, Приштине, Зајечара, Крушевца и Лесковца.

Глумачки тим снова централне Србије - тако је у Народном позоришту у Београду представљена екипа која за пет недеља треба да припреми монументалну представу о Константину.

"Мој Константин је највећи војсковођа у историји римског царства, велики реформатор, светац, а истовремено човек од крви и меса, отац, син и брат", каже Дејан Стојиљковић, аутор драме.

Вук Костић тумачи младог контрадикторног Константина, а Миодраг Кривокапић игра старога Коснтантина. "Морам да признам да се прибојавам, тако је огромно, надам се да нас неће прогутати", каже Кривокапић.

За доајена Мирка Бабића, улога Константанивог оца је круна каријере. "Ово је мени ново рађање, у оном правом, емотивном смислу. Продужава ми живот, а глумац што је урадио, урадио је", каже Бабић. Улогу царице Фаусте, Константинове друге супруге, игра глумица Тамара Драгичевић.

Аутор Стојиљковић, ново име српске драматургије, и редитељ Југ Радивојевић, предвиђају представу епских узбуђења. "Треба да нас подстакне на то да поверујемо да можемо да будемо бољи људи, да је духовни преображај могућ, сваког појединца, самим тим и друштва и народа и треба да тежимо томе", каже Радивојевић.

После нишке премијере, 27. фебруара, извођењу представе у Београду, 4. марта, присуствоваће патријарх српски Иринеј и председник Србије Томислав Николић.

Извор: РТС