Коптска Црква канонизовала 21 хришћанина убијена у Либији од стране ИСИЛ

Коптска Црква је најавила да ће имена 21 египатског хришћанина, које су погубили припадници ИСИЛ, бити унета у црквени календар ове Цркве као мученици и свеци.

Коптски православни папа Тавадрос II рекао је да ће имена 21 мученика обезглављена од стране ИСИЛ 14. фебруара бити унета у коптски Синаксиријум,  званичан списак мученика ове Цркве, што је процедура слична канонизацији у Римокатоличкој Цркви.

Икона 21 мученика, коју је изобразио Тони Резк, представљаће званичну икону којом ће се обележети њихово узвишено сведочење (видети слику).

Терористичка група ИДИЛ објавила је видео 15. фебруара где је показала бруталну егзекуцију 21 египатског хришћанина који су били претходно отети у Либији. Ови коптски хришћани су прво били поређани дуж плаже и онда су одмах обезглављени, што се види на петоминутном снимку.  Ал Хајат Медиа ИД направила је овај либијски видео и назвала га „Порука потписана крвљу и упућена крстоносном народу“.

Бешир Камел, брат једног од двојице коптских мученика, рекао је да је поносан на своју браћу Бишоја и Самуела, и истакао да је њихово мучеништво „почасни знак хришћанства“.

Извор: ОСР