Коптски католички Патријарх брани египатску војску

Патријарх Ибрахим Сидрак похвално се изразио о египатској војсци као чувару политичких промена у овој земљи. Међу официрима не постоји чежња за влашћу, рекао је овај католички Патријарх. „ У овом тренутку они штите прелазни процес који још крх“. Без ове заштите земља би потонула у хаос. У јануару ове године Египћани ће гласати на референдуму о новом уставу. Критичари сматрају да нацрт устава има за сврху да обезбеди упориште војске.

Напротив, Сидрак је похвалио предвиђени устав у смислу да ограничава исламски фундаментализам у египатском законодавству какав су желели моћници окупљени око Муслиманског братства блиског збаченом председнику Мухамеду Мурсију. Додуше, шеријат се и у нацрту новог устава наводи као извор законодавства. Међутим, не постоји наум да се исламски закон уреди према начелима правних школа из првих векова ислама. Садашњи нацрт устава обезбеђује хришћанима и право на подизање цркава.

Патријарх је одбацио приговоре да су египатски хришћани нека врста „пете колоне“, који заступају интересе иностранства. Штавише, у време таласа напада на цркве у августу прошле године хришћани никада нису призивали помоћ из иностранства или позивали на реваншизам. „Говорили смо да је напад на цркве, напад на цео Египат“, изјавио је Сидрак. Многи Египћани су препознали да се хришћани осећају као прави Египћани који  ниау  одговорним ни за свргавање бившег исламског председника. Наиме, у то време половина земље било је на улици против Мурсија.

Извор: Катпрес