Коптски патријарх упозорава да Блиски исток може остати без хришћана

Патријарх Тавадрос за франфуртске новине:  Бeз хришћана Блиски исток губи на разнородности, што може проузроковати нове сукобе и напетости. Поглавар Коптске Православне Цркве, папа Тавадрос II упозорава да Блиски исток може остати без хришћана. Европски хришћани би требало да допринесу томе да њихова браћа у вери  остану у својим завичајима, рекао је Патријарх у среду за лист  "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Без хришћана Блиски исток би изгубио на разнородности, што би могло проузроковати нове сукобе и напетости.

Коптски Патријарх је апеловао на западне владе да обуставе финансирање насиља и терора. Уз то, требало би економски подржати Египат. Истовремено,  грађани Немачке и Европе, уопште, требало би да већу пажњу обрате на културу и историју тамошњих хришћана. Не би се смело догађати да муслимани преобраћају хришћанске цркве у џамије.

Патријарх Тавадрос је позитивно оценио садашње стање хришћана у Египту. „У овом тренутку Коптска Православна црква ужива поново уважавање у друштву,“ казао је он. Схвата се колику је улогу Црква одиграла у опстанку земље и спречавању грађанског рата. „Чврсто сам уверен у светлу будућност хришћана у Египту.“  Са муслиманима такође водимо дијалог, и то редовно  на Универзитету Ал-Азар, највишој образовној установи сунитског ислама. Данас у Египту имамо „добар режим“. Египћани желе строгу одвојеност религије од политике; они одбацују религијски режим, казао је Поглавар ове најбројније Цркве у Египту.

Извор: Катпрес (Р. Ракић)