Коптски верници против рушења цркве и полицијског насиља

Организација за људска права Отворена врата извештава о туги и огорчењу међу египатским хришћанима због контроверзног рушења цркве и насиља полиције током протеста. У селу Коум Ал Фараг-у у близини града Александрије, легално изграђену коптску цркву срушиле су државне власти 20. маја; парохијани којису протестовали  ухапшени су, а свештеника парохије муслимански екстремисти су претукли, наводи се у саопштењу у понедељак. То је био први такав инцидент у том округу.

Хришћанска заједница је раније оптужена да је обављала нелегалне грађевинске радове на цркви изграђеној пре 15 година. Отворена врата наводе парохијског  ђакона Бишоја да није било довољно простора у цркви за 3.000 парохијана, па је црква почетком године одлучила да подигне два додатна спрата изнад црквене дворане у приземљу за црквене активности, као што су часови верске наставе који се одржавају у недељу.

Према Бишоју, на почетку грађевинских радова било је напада екстремистичких муслимана, које су потом зауставили умерени муслимани из истог села. Међутим, на пољу поред цркве изграђена је џамија - према ђакону „у знак протеста, јер у нашем граду већ постоје четири џамије и више му нису потребне“, а такође без дозволе. Градско веће је 4. априла 2020. наредило рушење читаве црквене зграде, известио је адвокат заједнице, који се из безбедносних разлога не помиње. Није успело да свештеник, заједно са адвокатом, достави писмену грађевинску дозволу властима и добије забрану рушења, па је20. маја, у присуству  200 лица снага безбедности и председника градског већа, почело рушење.

Када су се многи парохијани  испред цркве супротставили радницима и службеницима и молили их да обуставе рушење, насиље је ескалирало: према ђакону Бишоју, полицајци и муслимански екстремисти из села вређали су свештеника и ударали га у лице и груди тако силовито да се он онесвестио. Коришћен је сузавац и насиље над члановима заједнице, чак су биле повређене жене и деца, а ухапшено је 14 парохијана, међу којима је био и мушкарац коме је одбијен медицински третман због сломљене руке током полицијске акције.

Извор: Катпрес (са немачког Информативна служба СПЦ)