Корнелије 2017.: Хорски фестивал у Сремским Карловцима

Корнелије 2017.: Хорски фестивал у Сремским Карловцима
Корнелије 2017.: Хорски фестивал у Сремским Карловцима
Корнелије 2017.: Хорски фестивал у Сремским Карловцима
Корнелије 2017.: Хорски фестивал у Сремским Карловцима

Првог викенда марта 2017. године Сремски Карловци су уистину били оно што јесу - престоница наше културе и духовности.

Током два дана, 4. и 5. марта 2017. године, у славној вароши одржан је фестивал хорске духовне и световне музике „Корнелије 2017.″ у организацији карловачке Саборне цркве, а под покровитељством Епархије сремске и Покрајинског секретаријата за културу и информисање. Фестивал је отворио Његово Преосвештенство г. Василије, Епископ сремски, истакавши у свом обраћању значај црквеног пјенија у свеукупном, а пре свега богослужбеном животу Цркве.

Уследио је ревијални део програма на коме су наступили прошлогодишњи лауреат, хор Епархије сремске „Свети Николај“ из Сремских Карловаца, и Српско пјевачко друштво „Србадија“ из Бијељине. Након њиховог наступа отпочео је такмичарски део фестивала. У категорији мешовитих камерних хорова најпре се представио хор карловачке Саборне цркве „Свети Арсеније“, а након њега и други хорови Епархије сремске: „Острог“ (Нови Бановци), „Свети Андреј Првозвани“ (Батајница), „Свети Сава“ (Сремска Митровица), „Покров Пресвете Богородице“ (Сурчин) и „Сион“ (Сремска Каменица).

Потом су се, у категорији великих мешовитих хорова, представили хорови „Свети великомученик Георгије“ из Бечеја и „Свети Рафаило Банатски“ из Зрењанина. За крај су у завршном ревијалном делу програма наступили хор „Београдски мадригалисти“ из Београда и Ђачки хор Карловачке богословије. Фестивалско вече заокружено је извођењем тропара Преподобном Симеону Мироточивом који су једним устима и једним срцем отпојали заједнички сви учесници Фестивала.

Уследио коктел у свечаној дворани Патријаршијског двора, где су проглашени победници фестивала. У категорији великих мешовитих хорова прву награду добио је хор „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина, док је у категорији мешовитих камерних хорова за победника проглашен млади вокални састав „Сион“ из Сремске Каменице. Такође, за свој труд и допринос похваљени су сви учесници фестивала којима су уручене и захвалнице за учешће.

Други дан фестивала, празник Недеље Православља, започео је светом Литургијом коју је у Саборној цркви у Сремским Карловцима служио протојереј-ставрофор Славко Зорица уз саслужење више свештенослужитеља и уз појање хора, „Србадија“ из Бијељине и Београдских мадригалиста из Београда.

У поподневним часовима одржан је округли сто у свечаној сали Карловачке богословије на тему „Српско црквено појање-савремено стање и перспективе“, где су говорили прота Славко Зорица и наши познати диригенти г. Предраг Миодраг и гђа Вера Царина.

Коначно, Фестивал је крунисан концертом хорске музике који су у свечаној сали Карловачке гимназије извели Београдски мадригалисти и „Србадија“.

Извор: Епархија сремска