Две деценије руске православне мисије у Костарици

 Свештенство и верници у Костарици недавно су прославили 20-годишњицу парохије Пресвете Богородице цркве Светог Владимира.

У среду 5. новембра настојатељ цркве протојереј Сергије Лукијанов стигао је у Коронадо. Два дана касније протојереј Данијел Макензи приспео је у престоницу Костарике Сан Хозе. Отац Данијел је био први парох ове парохије, тако да су он и отац Сергије заједно радили на коначним припремама за освећење купола и за прославу јубилеја ове парохије.

Историја руске православне мисије у Костарици под јурисдикцијом Руске Заграничне Цркве почела је пре 20 година, када је отац Данијел путовао у Костарику 1994. године на захтев председника Црквеног одбора Николаја  Захарова и тамо одслужио прву Божанску Литургију. У то време није још постојала црква, и богослужење је одржавано по приватним кућама. Упркос удаљености од православног света, свештеници који су служили у суседним крајевима, могли су да нађу времена и снаге да духовно изграђују парохијане у Костарици, учећи их мудрим саветима и штитећи вернике и парохију као целину од искушења и опасности, подржавајући њихове напоре кроз молитве и речи охрабрења. Чак и током његове прве посете отац Данијел је учврстио у људима наду да ће добити плац и саградити руску православну цркву.

Пре свеноћног бденија у суботу, 8. новембра, свештенство је осветило три нова звона која су поклоњена овој цркви. Први пут за ових двадесет година звона су се огласила у околини. Звона су, иначе, изливена у Вороњежу у Русији. Највеће звоно има натпис на руском језику: „Црква Владимирске иконе Пресвете Богородице у Коронаду, Костарика“. Отац Сергије је служио бденије. Такође први пут током свеноћног бденија упаљен је полијелеј који је направио Александар В. Герцович. После бденија уследила је литија.

У недељу, 9. новембра,  пре Божанске Литургије свештеници су осветили  иконостас, који је израдио и украсио такође Александар Герцович.

Епархијске грамате су уручене оснивачу Мисије у Костарици и Хаитију протојереју Данијелу Макензију, свештенику Игнасиу Миранди, парохији Пресвете Богородице Владимирске иконе поводом 20-годишњице њеног оснивања,  г. Александру В. Герцовичу на његовом великом труду,  и амбасадору Руске Федерације у Костарици г. Александру К. Догадину.

Затим је отац Сергије прочитао писмо Митрополита Илариона којим је он разрешен и протојереј Данијел Макензи постављен за настојатеља ове цркве.

Прослава јубилеја ове мисије завршена је свечаном вечером коју је уприличила амбасада Руске Федерације у Костарици и која је такође посвећена Дану националног јединства.

Извор: ОЦП