Космет без мобилне телефоније

Косовска полиција јутрос онеспособила предајнике српске мобилне телефоније у том делу Републике Србије. Премијер Цветковић и Министарство за КиМ осудилили поступак полиције. Прекид комуникација угрожава здравље болесника у том делу Србије. Специјалне јединице Косовске полиције онеспособиле су рано јутрос предајнике и демонтирале опрему мобилне телефоније предузећа из Србије.

Подручје централног Косова од јутрос је без сигнала мобилне телефоније Телекома Србије и Теленора, након акције скидање антена и пресецања каблова које су извели радници Регулаторног тела за телекомуникације Косова, уз подршку специјалних јединица косовске полиције.

Антене и предајници су скинути за базних станица у Бадовцу код Грачанице, Гуштерици код Липљана и Бабином Мосту код Обилића, сазнаје РТС.

Са ових станица сигналом је покриван читав простор централног Косова насељен Србима, па је без сигнала мобилне телефоније тренутно око 20.000 Срба у централном Косову.

Акција уклањања предајника и антена и пресецања каблова изведена је јутрос у пет часова, одлуком Регулаторног тела за телекомуникације, препадом јаких снага полиције и монтера, који су специјалним дизалицама скинули антене и насумице секли каблове, рекао је један од очевидаца.

Из Регулаторног тела су најавили саопштење током дана, а у косовској полицији је речено да су њихове јединице осигуравале монтере.

Ирина Гудељевић, портпарол Еулекса, за РТС је демантовала да је та организација на било који начин повезана са овом акцијом.

У Телекому Србије су најавили саопштење када утврде шта се све тачно дешавало и ко је одговоран за овај, како су казали, вандалски чин.

Фиксна телефонија ради на релацији Митровица Грачаница, а радници Телекома Србије тренутно покушавају да оспособе фиксну телефонију у селима око Грачанице.

Мобилна телефонија 064 мреже тренутно ради само у Грачаници, и то са веома слабим сигналом. Мала базна станица мобилне телефоније у Грачаници јутрос није дирана.

Цветковић: Спречити инциденте према српском становниству

Председник Владе Србије Мирко Цветковић позвао је данас представнике међународних мировних мисија Уједињених нација да спрече инциденте према српском становништву на Косову и Метохији.

Притисци екстремиста на повратнике, као и укидање мреже мобилних оператера из Србије од стране привремених власти у Покрајини стварају нове напетости и атмосферу несигурности и страха међу Србима на Косову и Метохији.

Премијер Цветковић је нагласио да прекидање веза српских средина у Покрајини са светом представља покушај нове изолације косовских Срба, наводи се у саопштењу.

Влада Србије инсистира да мировне мисије Уједињених нација, УНМИК и ЕУЛЕКС предузму хитне мере на спречавању инцидената и допринесу успостављању трајног мира на подручју јужне српске покрајине, изјавио је премијер Цветковић.

Министарство за КиМ осуђује пресецање телекомуникација

Министарство за Косово и Метохију најоштрије је осудило "насиље косовских привремених институција" усмерено ка уништавању имовине српских мобилних оператера у Покрајини, и затражило од Еулекса да заштити њихову имовину и хитно обезбеди несметану комуникацију на подручју Косова и Метохије.

Министарство оцењује да укидањем сигнала мобилних оператера из Србије такозване косовске институције желе да створе комуникацијски мрак међу Србима и потпуно их одсеку од света.

"Сматрамо да је ово смишљени инцидент, који није само напад на својину српских компанија, већ намера да се пресече свака међусобна комуникација косметских Срба, али и везе са осталим делом Србије и светом.

Прекидом сваке комуникације између српских средина, косовске привремене институције стварају атмосферу несигурности и страха, обесхрабрују повратнике и покрећу нови талас исељавања", наводи се у саопштењу Министарства за КиМ.

Министарство за КиМ истиче да недавни напад на повратнике у селу Жач и демонтирање предајника српских мобилних оператера говори да такозване косовске институције намерно стварају тензије и врше притисак на преостале косметске Србе како би покрајину етнички очистили.

"Министарство за КиМ од УНМИК-а и Еулекса захтева да хитно реагују, да се предајници поново оспособе, и да предузму мере, на које их мандат мисије УН обавезује, како се овакве ситуације не би понављале, наводи се у саопштењу.

Државни секретар Министарства за Косово и Метохију Оливер Ивановић изјавио је да је онемогућавање рада српским оператерима јужно од Ибра својеврсна припрема за протеривање Срба из тог дела покрајине.

"Живети у енклави а немати комуникацију са родбином, пријатељима, лекаром или немати конктакт са људима који су до сада индиректно или директно помагали опстанак тог српског живља, немати контакт са представницима Србије, у крајњем случају Министарством за КиМ, значи гашење сваке могућности да Срби ту остану", изјавио је Ивановић.

У Грачаници пацијентима угрожено здравље

Руководство Дома здравља у Грачаници данас је најоштрије протестовало због прекидања телефонских веза у региону централног Косова, упозоравајући да се таквим "антихуманим и антицивилизацијским актом" угрожавају људски животи.

"У случају евентуалних медицинских компликација или смртног исхода пацијената којима се не може пружити адекватна помоћ због прекида комуникација, одговорност ће сносити они који су изазвали или директно допринели постојећој ситуацији", наводи се у саопштењу ДЗ Грачаница.

"У потпуном су прекиду све врсте комуникације чиме је Дом здравља одвојен од својих пацијената, а служба хитне медицинске помоћи је у потпуној блокади и до сада ниједан телефонски позив није примљен, иако дневно имамо око 50 интервенција и прегледа", навела је у саопштењу директорка те здравствене установе др Рада Трајковић.

Бројни пацијенти се могу прегледати само ако лично дођу, док све мобилне екипе Службе за ургентну медицину немају ниједан излазак на терен, а екипе које су већ на терену остале су без везе са матичном амбулантом и без везе са Ургентним центром ''Симонида'' у Грачаници.

Тиме је прекинута и свака комуникација са КБЦ Грачаница - гинеколошком, неуролошком, интерном, педијатријском и хируршком клиником, тако да се пацијенти у случају превремених порођаја, беба у инкубатору, хитних хируршких стања, инфаркта срца и мозга или других хитних стања, не могу транспортовати у референтне клиничке центре, јер се не може проследити информација да је транспорт неопходан.

Најављено искључивање преосталих 10 станица

Представници Косовске регулаторне агенције за телекомуникације најавили су да ће сутра искључити преосталих 10 базних станица, након што су данас искључили 14 станица мобилне и фиксне телефоније Телекома Србије и Теленора, изјавио је, како се наводи у потпису, министар за рад и социјално старање у косовској влади Ненад Рашић.

Рашић је навео да је од руководилаца Агенције тражио прекид пересецања каблова и искључивања антена мреже мобилне телефоније, али су из Агенције одговорили да ће сутра наставити искључивање.

Извор: РТС