Коштуница: Србија у ЕУ само с Косовом

Коштуница МОСКВА - Премијер Србије Војислав Коштуница изјавио је да Србија може постати чланица ЕУ само са Косовом као својим саставним делом и да пре наставка преговора о придруживању треба разјаснити шта је за ЕУ територија Србије. "За нас, ствари су јасне - када је реч о даљим преговорима о чланству у ЕУ, морамо јасно да рашчистимо која је територија Србија коју признаје ЕУ, а то за нас значи само Србија са Косовом као својим саставним делом", рекао је Коштуница за руски ТВ канал на енглеском језику "Русиа Тодаy".

Он је подсетио да је Србија формулисала свој интерес за чланство ЕУ пре више година и превазилшла неке препреке коју јој је поставила ЕУ и направила врло важне кораке.

Упитан да ли то значи да Србија неће приступити ЕУ, с обзиром на став већине чланица ЕУ у вези с Косовом, Коштуница је рекао да је "територијални интегритет Србије више него важан".

Српски премијер истакао је да Косово није само питање целовитости Србије и њеног територијалног интегритета, већ да је врло важан део Србије и нешто што има везе са српским идентитетом.

Упитан како ће то функционистати с обзиром да је председник Србије Борис Тадић "врло проевропски настројен", он је рекао да је Демократска странке Србије (ДСС), чији је лидер, и пре председничких избора јасно изнела свој став.

"Видећемо у овој новој истуацији. И пре избора ДСС је јасно ставила до знања да имамо сасвим јасан став када је реч о даљим преговорима. Ми немамо ништа против тих преговора, али постоје две препреке", рекао је Коштуница.

Према његовим речима, то су Косово које Србија у складу са уставом сматра својим саставним делом и размештање цивилне мисије ЕУ у покрајини, чиме се, како је оценио, крши територијални интегритет и суверенитет Србије, пошто су многе чланице ЕУ већ признале Косово.

Србија не може да прихвати да буде на крају једина чланица ЕУ чији територијални интегритет није признат, нагласио је Коштуница.

"То је заиста питање принципа и не треба да се тиме калкулише када дође до тога", рекао је српски премијер.

Он је оценио да да је било каква подела Косова противна принципу очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије за шта се залаже.

"Ја то зовем принципијелним приступом Косову. Принципијени приступ значи да Србија неће бранити само Косово, већ принцип територијалног интегритета и суверенитета", рекао је Коштуница.

Он је рекао да ће Србија остати при том ставу и оценио да је њено најефикасније оружје инсистирање на легалитету и на територијалном интегритету Србије.

Упитан да ли страхује да би Србија могла да изгуби и албалнски и српски део Косова, он је рекао да Србија не може да изгуби оно што јој припада.

Премијер Србије је рекао да ће амбасадори који су повучени на консултације, остати у земљи извесно време, пошто се мора видети како ће се ствари развијатри.

На питање да ли је Србија разматрала прекид дипломатских односа са земљама које су признале Косово или о економским санкцијама Косову, он је рекао да су влада и министарство спољних послова припремили "неку врсту плана" и да су јој на располагању "све могуће дипломатске мере".

Он је рекао да неће сигурно бити нормализације односа са земљама које признају Косово, да Србија размишља да предузме и јаче дипломатске мере против тих земља, с обзиром на реакцију јавности и света, али да се за сада одлучила на повлачење амбасадора на консултације.

Коштуница је рекао да Србија разматра и друге мере и указао да је важно што се размишља о подизању тужби пред међународним или домаћим судовима.

Он је додао да ће се извесна економска сарадња наставити.

Коштуница је оценио да је први талас признања за сада стао и додао да је Србија охрабрена тиме.

Он је рекао да је, иако се у првој недељи по једностраном проглашењу независности чекивало да ће 40 земаља, укључујући 17 чланица ЕУ, признати Косово, то до сада учинило укупно 17 земаља у свету.

Оценио је да је посета првог потпредседника руске владе Дмитрија Медведева била врло значаја и за Србију и за Русију и да се десила у правом тренутку због усклађивања заједничке политике према Косову након проглашења независности 17. фебруара.

Коштуница је додао да је посета била важна и у смислу енергетске и економске сарадње.

Извор: Бета