Которани заједно прославили Савиндан и почетак Трупунданских свечаности

Которани заједно прославили Савиндан и почетак Трупунданских свечаности
Которани заједно прославили Савиндан и почетак Трупунданских свечаности
Которани заједно прославили Савиндан и почетак Трупунданских свечаности
Которани заједно прославили Савиндан и почетак Трупунданских свечаности

-Нема града у свијету гдје се химна Светом Сави свира пред Саборним храмом, казао је намјесник бококоторски, парох которски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић. Он је пред црквом Светог Николе на Савиндан традиционално поздравио окупљење Которане и чланове Градске музике Котор која је свирала Светосавску химну.

-Какав лијеп дан и лијеп празник. Котор је најбогатији град јер има традицију коју зна да чува. Оно што нас је данас окупило је светиња која једина не раздјељује јер Бог је љубав. Ако има љубави онда не може бити расправа и несугласица међу људима, поручио је парох Кривокапић. Он је казао да Которане ова традиција, како се претпоставља, окупља од средине 19. вијека.

-Било је прекида, али да не говорим о томе. Но, сваке године то наглашавам и то ћу радити док сам жив. Градска музика је својевремено имала слуха да дође и пред цркву Светог Николе и пред катедралу Светог Трипуна, да се обнови оно што Котор има, а други немају. Да се овдје поје Светом Сави. Слушамо химну која се пјева у цијелом српском народу, потом ону за Котор прву – О српска млада невина чеда, која је специјално писана за Српско пјевачко друштво Јединство и компонована и за хор и за оркестар. Нема града у свијету гдје се химна Светом Сави свира пред Саборним храмом, а наш град то има, казао је Кривокапић, додавши да ће се данас са катедрале Светог Трипуна изговорити и лоде, што значи да ће се славити име Божје, а све то говори о љубави и слози.

Он је истакао да поменуту которску традицију треба чувати као зјеницу ока. -Има данас и оних који сматрају Светог Саву окупатором.Ћирилица се протјерује, али ми не смијемо дозволити неке ствари. Оно што постоји одувијек и оно што је у дубини душе овог града јесте да је прва ћирилична књига Жертва Аврамова у Котору штампана 1790. године. Један једини примјерак је сачуван, један али вриједан. Имамо што други немају и грехота би било то заборавити. Нека Бог да здравља садашњим члановима Градске музике, а покој душама оних који су били њени чланови, а упокојили су се. Хвала Градској музици што има храбрости и прије свега љубави да дође и да од срца одсвира оно што се у Котору увијек свирало. Да живимо сви у слози Свети Саво ти помози, поручио је Кривокапић.

Дјечји хор Српског пјевачког друштва „Јединство“ отпјевао је Салгетијеву О српска млада невина чеда и химну Светом Сави .

Которани православне и католичке вјероисповјести и остали грађани, представници локалне власти на челу са градоначелником Александром Стјепчевиће, почасни одред Бокешке морнарице 809 и Градска музика, након што су по традицији присуствовали обиљежавану Савиндана у и пред црквом Светог Николе у Старом граду, пред катедралом су тачно у подне саслушали Лоде, похвале Светом Трипуну које је изговорио мали адмирал Бокешке морнарице Антонио Љуба Грандис.

Извор: Митрополија црногорско-приморска