Которски бискуп Илија Јањић: Нацрт закона о слободи вјероисповијести неприхватљив за Римокатоличку Cркву у Црној Гори

Которски бискуп Илија Јањић саопштио је да је Нацрт закона о слободи вјероисповијести неприхватљив за Католичку цркву у Црној Гори. Он је у изјави за телевизију Ал Џазира казао да би примјеном предложеног акта Которска бискупија остала без комплетне имовине, јер су све катедрале у њој саграђене прије 1918. године. Како преноси та телевизијска станица , он је покушај државе да преузме вјерске објекте назвао „отимачином”. Бискуп се, такође, оштро успротивио предложеном систему регистрације вјерских заједница која, по раније саопштеној оцјени правника, значи, поред осталог, укидање правног субјективитета Которске бискупије и свих других постојећих цркава и вјерских заједница. Јањић заговара став да обавеза регистрације треба да важи само за новоосноване вјерске заједнице, али не и за постојеће.

Ако је неко стољећима ту присутан, зашто би онда након стварања тог закона требао поново да се региструје? Моја је регистрација присутност Католичке цркве у Боки которској и у читавој Црној Гори и то присутност стољећима, изјавио је бискуп Јањић.

Он је такође казао да се противи закону зато што је у њему појам „црква” замијењен појмом „вјерске заједнице”.

Исти став раније је изнио и митрополит црногорско-приморски Амфилохије наводећи да је он представља цркву, а не вјерску заједницу.

Предсједник Матице српске друштва чланова у Црној Гори Драго Перовић упутио је отворено писмо министру за људска и мањинска права Суаду Нумановићу позивајући га да повуче предложени нацрт. Он предложени акт оцјењује „као дјело анахроне тоталитарне свијести”, који не престаје да изазива узнемиреност православног свештенства и вјерника, али и припадника других вјероисповијести.

Перовић сматра да предложени нацрт противно тековинама демократског и грађанског друштва, манифестује недопустиву једностраност и задирање у духовно и институционално устројство цркве, чиме се не штити прокламована „слобода вјероисповијести”.

– Очигледно је да је нацрт овог закона „нацртан” са прозирном и за једну озбиљну власт недостојном намјером да се древна Митрополија црногорско-приморска и епархије устроје сходно ововременим партитократским интересима. Карикатуралност нацрта се огледа и у сулудом покушају да се православној цркви одузме васељенскост истакла је Перовић.

Он истиче да нацрт „није дјело правно писменог и образованог легислатора”.

– Удар на православну цркву у Црној Гори, њен историјски континуитет и устројство, духовне ингеренције и имовину, ударање је на образ класичне Црне Горе који ових дана болно пече ону искрену већину искрених носилаца наше вјерске традиције у чије име с разлогом негодује наше свештенство, на челу са високопреосвећеним митрополитом Амфилохијем, позивајући представнике све три гране власти на разумност и друштвену одговорност, наводи Перовић.

Он закључује да, уз учешће представника традиционалних конфесија и истинских познавалаца црквеног и државног права, у демократској атмосфери треба доћи до законског рјешења које неће вријеђати заједничко историјско памћење, вјерску традицију, осјећања и разум.

Милан Секуловић, Дан, фото: Вијести

Извор: Митрополија црногорско-приморска