Ковин: Нa стазама Светосавља

У ковинској основној школи „Јован Јовановић Змај" и ове године, као што је већ традиција, обележена је школска слава - Свети Сава. Пригодном академијом ученици су се још једном подсетили овог светог човека који је добро знао да нема државе без просвете. Оно "што нам даје душу, уму, срцу здравље - то је српска школа, то је православље", речи су великог подвижника.

У протеклих осам векова о Светом Сави се говорило, писало, певало, сликало више но и о једном српском великану и светитељу. Савиндан као школску славу озваничио је 1827. године кнез Милош Обреновоћ, а 1841.године, на предлог Атанасија Николића и одлуком Совјета Књажевства Србског, кнез Михаило Обреновић је и законом утврдио обавезу школа да сваког 27. јануара славе Светог Саву као своју славу.

Тако је било и ове године, пошто је за ученике и наставнике ове школе читава недеља била светосавска, од свећења водице до велике академије за све ученике на сам дан школске славе. Радост у срцима бил је тим већа јер је свега пар дана пре тога устоличен новоизабрани Светејши Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски Господин Иринеј у Саборном светоархангелском храму у Београду.

Овогодишњи домаћини славе били су најстарији ученици завршних одељења, који су са оцем Новаком Петровићем резали колач, уз хорски програм, читање житија и рецитовање пригодне песме ученице Ане Весели. Потом је уследило додељивање награда за најбоље ликовне радове надахнуте светосављем: Марији Качавенди, ученици В разреда за цртеж, Стефану Миленковићу, ученику ВИИИ разреда за скулптуру и Сабрини Радосављевић, ученици ВИИ разреда за плакат. Након свечаности славу су преузели ученици седмог разреда, а сви ђаци добили су колач, жито и неизоставне переце.

Треба напоменути да овај узорни колектив велику пажњу посвећује духовном васпитању и изграђивању деце. Веронауком, коју предају шест вероучитеља обухваћени су ученици свих разреда, како у матичној школи у Ковину, тако и у издвојеним комбинованим одељењима нижих разреда у Малом Баваништу.

Дејан Крецуљ, проф.

Дан переца

Почело је од раног јутра.
Мада славиће се и сутра
у свакој дечијој руци испарава, тако топла
по једна перца из оближње пекаре
и млеко из, наравно, млекаре.

Почиње славље, прво једна песма
па програм и све редом, као нека чаробна чесма
чесма пуна живота који чека да почне да тече
као колач који почње да се пече
колач који чека да дође у руке неког детета које ће га уз смех вртети.
Јутро је тек почело, још је и зима па се свима спава
ипак знају да славе ову божанствену школску славу
Светог Саву.


Ана Весели, ВИ-2
ОШ „Јован Јовановић Змај" Ковин