Ковин: На светосавским стазама

Ковин: На светосавским стазама

Школска слава Свети Сава, као што је већ традиција, и ове године обележена је у школама ковинске општине. За ученике и наставнике Основне школе «Јован Јовановић Змај» читава недеља је била светосавска, од свећења водице до велике академије за све ученике на сам дан школске славе.

Овај узорни колектив велику пажњу посвећује духовном васпитању деце која се опредељују и похађају верску наставу.

Иако је по календару празник био у недељу, као и пре пет година, готово да није било ученика који је пропустио да дође у своју школу и обележи овај најрадоснији дан заједно са својим учитељима и наставницима, родитељима и пријатељима школе. Прослава је почела Химном Светом Сави у извођењу оркестра школе, а потом је протојереј-ставрофор Живанко Поповић, парох прве парохије ковинске, освештао славски колач и честитао школску славу пожелевши много среће, здравља и благостања.

Као што је већ обичај, домаћини славе су били ученици завршног разреда са својим одељенским старешинама Иваном Лукићем и Васиљем Добрићем, који су ломили славски колач одајући пошту оцу српске духовности, светитељу Сави. Потом су славу преузели ученици седмог разреда, да је до наредне године носе у срцима и да се труде да марљивим радим и духовним изграђивањем честите личности буду достојни потомци великог Светитеља ходећи стазама светосавља. На крају, сви ђаци и гости добили су колач, жито и неизоставне переце.

Дејан Крецуљ