Крајем маја Папа у Румунији

После посете двема јужноевропским земљама, Бугарској и Македонији, од 5. до 7. маја, Папа ће обавити посету и својим верницима у Румунији од 31. маја до 2. јуна 2019. године.

Истиче се да ће овом приликом прогласити блаженим седморицу унијатских епископа који су своје животе окончали у комунистичком затвору. Светог оца Папу примиће председник државе Клаус Јоханис са председницом владе у председничкој палати уз учешће високих личности из света политике, друштва и дипломатије.

Како је Ватикан објавио, Папу ће примити првојерарх румунске православне Цркве Данило, а у наставку и Стални Синод ове Цркве, пред којим ће Папа одржати свој поздравни говор. У наставку ће посетити православну Саборну цркву и одслужити свечану мису у римокатоличкој катедрали у Букурешту.

У суботу 1. јуна Папа ће одслужити мису у ердељском граду Сумулеу Чјук, великом католичком поклоничком месту ове земље. Овде ће под ведрим небом на једном обронку изнад града одслужити мису у присуству огромног броја верних из земље и иностранства, а у недељу 2. јуна предводиће мису у месту Блај (Блазендорф), такође под ведрим небом у једном кампу према византијском обреду, што је први пут да Фрања као папа служи према источном обреду.

 Истиче се да је 1999. г. папа Јован Павле II учинио посету Румунији. Овогодишња Папина посета стоји под мотом „Пођимо заједно“, а лого приказује верницима крст под заштитом Матере Божје. У Румунији има 1900 католичких и унијатских свештеника.

Извор: Катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ)