Краљево: Нова кућа - нова нада

Међу многим бескућницима је и породица Снежане и Горана Стојановића из Мусине реке, која има четворо деце. Од породичног дома само рушевине

У земљотресу који је 3. новембра, око два по поноћи, задесио Краљево и ближу околину, није било много срушених кућа, али готово да нема стамбене зграде или другог објекта на којем није било оштећења, док је много и оних којима поправке нема и које ће Краљевчани морати - сами да сруше.

Осим у градском језгру, страдале су и многе породичне куће у приградским насељима и оближњим селима, као што је то било и у Мусиној Реци, поморавском селу надомак града, где је земљотрес тешко оштетио велики број кућа од којих многе више нису за становање.

Тако је и породица Снежане и Горана Стојановића (47), са четворо деце: најстаријом Маријаном (19), која је већ студент, средњошколком Милицом (17), и шестогодишњим близанцима Анђелом и Мирославом, који се тек припремају за школу - остала без крова над главом, иако у првом удару земљотрес није срушио њихов дом.

Али, оно што је побеснела природа те кобне ноћи започела, Стојановићи су ових дана морали сами да доврше. Ни после детаљног стручног прегледа породичној кући Стојановића, од око 80 квадрата, није било лека, па је њихово огњиште сравњено са земљом.

Сада, рачунајући и Горанову 57-годишњу сестру Веру која је инвалид од своје пете године, седморо Стојановића живи у једној такође тешко оштећеној помоћној згради и два контејнера добијена од државе, надајући се да ће ускоро ипак дочекати боље дане.

- Обећали су нам монтажну кућу чим рашчистимо плац од рушевина и, ево, ми смо већ при крају. Срећа је, ипак, да смо те ноћи сви остали на броју, иако је све могло трагично да се заврши. Ваљда ћемо се уз помоћ добрих људи већ некако изборити - вајка се Горан, којег смо пронашли у суседном селу Самаили где скромну плату зарађује као радник на стругари.

Срећа је и што Стојановићи имају нешто мало земље и стоке, па тако ипак лакше преживљавају борећи се и да, истовремено, школују сву своју децу.

ПОМОЋ ЈОШ ПРИСТИЖЕ

Хуманитарна помоћ Краљевчанима и даље свакодневно пристиже. Осим милијарде динара од Владе Србије за куповину и изградњу монтажних и нових кућа од тврдог материјала, и две милијарде динара разноврсних производа из робних резерви, на наменски рачун за помоћ Краљеву до сада је уплаћено око 270 милиона динара. Уз то, на стоваришта је до сада пристигло и 1,3 милиона црепова, 650 тона цемента, 268.000 комада цигле, 84.000 опека, 60.000 тона арматурног гвожђа, 250 кубика грађе, као и веће количине столарије, изолационог и другог грађевинског материјала...

Извор: Новости