Краљица Елизабета II: Доживела сам Божју верност

Књига поводом 90. рођендана

За британску краљицу Елизабету II је Господ Исус Христос Цар коме она служи. То је саопштила монархиња у предговору књизи која ће бити објављена о њеном 90. рођендану 21. априла ове године. Књига је насловљена - „The Servant Queen and the King she serves“ – ”Краљица која служи и Краљ коме она служи”. Ову књигу ће издати британско Библијско друштво у кооперацији са мисионарском мрежом HOPE (Rugby у близини Ковентрија), као и Институтом за савремено хришћанство у Лондону.

Саопштено је да се овом књигом не тежи никакавој материјалној добити. Уместо тога, би требало да је хиљаде црквених заједница бесплатно добију и  даље је шире како би се њом подстицало бављење хришћанском вером.

Краљица, која је и почасни поглавар Англиканске цркве Енглеске, вели у њој: ”Ја сам била – као што сам то и данас – врло захвална на вашим молитвама и на непоколебивој Божјој љубави. Ја сам Његову верност заиста могла да доживим”.

Коауторка Катрин Батчер вели да је велико охрабрење имати за монархињу особу која на опуштен и природан начин говори о својој вери у Христа. И она се нада да ће многи од ње то узети за лични пример.

У свом предговору монарх оптужује дуготрајни прогон хришћана на Блиском истоку. У прошлости се она у више наврата изјашњавала о својој хришћанској вери. У својој последњој божићној беседи објаснила је краљица: ”За мене је живот Христов, чије рођење ми ових дана прослављамо, надахњуће и сидро”. Христос је њен узор у праштању. Сходно једној анкети по налогу листа „Sunday Times“ (Лондон), за грађане Уједињеног Краљевства краљица представља личност са највишим моралним ауторитетом.

Извор: idea  – приредио протођакон Зоран Андрић, Минхен