Краљица отворила Генерални синод Англиканске цркве

Почасни гост беседник из Ватикана

Британски монарх Њено Величанство Елизабета II отворила је десети Генерални синод Цркве у Енглеској у Лондону, који ће радити од 23. до 25. новембра 2015. После свечаног богослужења у Вестиминстерској катедрали, краљица, која је и почасни поглавар Англиканске цркве, поздравила је све учеснике и новоизабране чланове Синода.

Дијалог са инославнима и атеистима

”Синод ће се хрвати са тешким задацима”, рекла је краљица. Она је подсетила да је циљ да се успостави мир и конфликти разреше, један од најтежих и уједно најзахвалнијих задатака који пред Синодом стоје. Значајно је да се при томе сарађује са људима других вера и атеистима. За време богослужења и краљичиног говора су били присутни представници других верских заједница.

На богослужењу, којим је началствовао кентерберијски надбискуп Јустин Велби и проповедао гост из Ватикана, фрањевац Ранијеро Канталамеса, Јеванђеље је читала Либи Лејн, прва жена у бискупском чину. У краљичиној пратњи је био њен супруг војвода Филип. 

Англикански Генерални синод броји 468 чланова. От тога су 59 бискупа, од којих 42 дијецезалних бискупа, који чине, по своме чину, водећи гремијум Синода.

протођакон Зоран Андрић, Минхен