Кремација мртвих - изазов за пастирску одговорност

На трећем ванредном засједању Светог архијерејског синода Цркве Грчке, одржаном 12. маја 2010. године, поред осталих питања, чуо се реферат на тему „Кремација мртвих. Изазов за пастирску одговорност", Митрополита месогејског и лавреотикијског Николаја.

Након тога, о томе је расправљало 14 митрополита.

Свети синод Цркве Грчке, послије испољених мишљења архијереја, одлучио је да се придржава свог сопственог раније изнијетог става, у коме се каже:

1. Црква познаје и предлаже свим православним хришћанима једини начин распадања мртвог тијела - његово сахрањивање, што је у складу са светим учењем Цркве и вишевјековне црквене традиције.

2. Црква се не противи кремацији мртвих тијела људи других вјероисповјести.

Осим тога, дата је примједба да у посебним случајевима сваки митрополит у својој епархији, руководећи се својим пастирским судом, разматра и рјешава проблем кремације мртвих. За помоћ јерарсима биће оформљена Мала архијерејска комисија, која ће означити главне критеријуме које је неопходно узети у обзир при разматрању посебних случајева. На следећем засједању Светог архијерејског синода ти основни критеријуми биће коментарисани.

Извор: Митрополија црногорско-приморска