Кроз Беране прошла свечана Ђурђевданска литија

Кроз Беране прошла свечана Ђурђевданска литија
Кроз Беране прошла свечана Ђурђевданска литија
Кроз Беране прошла свечана Ђурђевданска литија
Кроз Беране прошла свечана Ђурђевданска литија

Беране у славу и част Свтог Георгија

Традиционална Ђурђевданска литија, предвођена Високопреосвећеним Архиепископом берлинским и све Немачке г. Марком и Преосвећеним Епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, прошла је, у част и славу Светог великомученика и победоносца Георгија, на дан празника у послеподневним часовима, кроз град Беране.

Литија сабраног верног народа, свештенства, монаштва и гостију Ђурђевданских свечаности, кренула је из порте Катедралног манастира Епископије будимљанско-никшићке, древне немањићке задужбине, манастира Ђурђеви Ступови. Уз певање тропара и читање светог Јеванђеља, празнична литија бројног верног народа прошла је кроз Беране и уз молитвени, свештени ход се вратила се ка манастиру.

Учесницима крсног входа празник Светог великомученика и победоносца Георгија честитао је Преосвећени Епископ г. Јоаникије:

-Настављамо да славимо Васкрсење Христово са великим празником Светог великомученика и побједоносца Георгија, Ђурђевданом који је украс свих дана у години. Са њим почиње све да цвјета, а најважније је што, гледајући на примјер вјере, љубави, жртве Светог Георгија и наше душе цвјетају оном вјером, којом је цвјетала његова душа. Његова вјера је била таква да је била спремна на жртву. Она вјера и она љубав која није спремна ништа да жртвује, него се само држи као неко увјерење, убјеђење, али не утиче позитивно на измјену живота и није спремна на дјелу да се потврди, није спремна да се жртвује за ближњег, то није права вјера и није права љубав.

-Вјера и љубав Светог великомученика Георгија потврдила се на дјелу. Када је видио да страдају хришћани, а он је тада био на високом положају војводе код римског императора, оставио је све и придружио се онима који страдају. Оставио је своје повластице, знајући да тиме оставља овоземљски живот и све оно што он садржи и због чега смо толико везани за овај свијет. И гле чуда, он је по ријечи Божјој жртвовао свој живот, али га је нашао у наручју Божјем, жртвовао се за Онога Који је Извор живота и Он га је обдарио вјечним животом. Видимо да је достигао вјечност и по овом светом храму, који свједочи вјекове, а њему је посвећен. Овај свети храм, који је много страдао и био разапињан, посједује силу Васкрсења Христовог, име Светог Георгија посједује силу Васкрсења Христовог, јер је Свети Георгије, који се саразапео са Христом због љубави према Цркви, због љубави према Христу, штитећи хришћане, себе жртвовао, али је вјечни спомен, вјечну славу задобио, и живот вјечни. Бог га је обдарио слободом да нас све заступа и штити, беседио је епископ Јоаникије.

У ђурђевданском празничном сабрању велику радост представља и присуство драгих гостију, међу којима је и Високопреосвештени Архиепископ берлински и све Немачке Руске Православне Заграничне Цркве, који је велики пријатељ српског народа.

Благодарећи  на срдачном дочеку, владика Марко је рекао да је за њега велика част што је, на свети дан, служио свету Литургију у манастиру Ђурђевим Ступовима заједно са владиком Јоаникијем, свештеницима и народом који се окупио у светој служби Божјој.

-Видим да има много омладине, много деце и то показује да је православна вера жива. Многи су се трудили да је убију у срцу народа, али нису успели, хвала Богу. Видимо да има будућност ова земља, овај народ и томе се радујем. Пренећу ову вест у Европу, у Немачку, где ћу даље служити, да кажем колико ви сви љубите своје Светитеље. Због тога се радујем, да читав град Беране учествује у овом сведочанству живе вере, рекао је Високопреосвећени Архиепископ г. Марко.

Речима добродошлице надлежни Владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије поздравио је и г. Миодрага Линту, председника Савеза Срба из региона и дијаспоре и посланика у Скупштини Републике Србије, који је у име Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, честитао славу манастира, Светог великомученика Георгија и оценио да се српски народ у Црној Гори налази у тешком положају, што, како је казао, показују бројне чињенице.

-Његова национална и људска права крше се у многим областима. Срби у Црној Гори немају Уставом предвиђен статус конститутивног народа. Српски језик и ћирилица, још увијек, нијесу признати као званични језик и писмо. Наша Српска Православна Цркве изложена је бројним и бруталним притисцима и пријетњама. Наши Срби имају велике проблеме да се запошљавају у државним службама и јавном сектору. Пратимо свакодневно како се прекраја историја у јавности и уџбеницима историје. Из школских уџбеника избацују се познати српски књижевници, констатовао је г. Линта, наводећи да држава Србија помаже свој народ у Црној Гори, што, по његовом мишљењу, ипак, није довољно.

-То треба да чини још више, још јаче, још снажније, да предузима што више конкретних мера и активности да наш народ опстане, да чува свој национални, културни идентитет. Чувајте, драга браћо и сестре, и будите поносни на своје српско име, на свој српски језик, на своју свету православну вјеру, поручио је г. Линта.

Празничном сабрању, као и претходних година, присуствовали су представници Општине Беране. Изведен је богат културно-уметнички програм.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка