Филм „Крштење Русије“ митрополита Илариона

На телевизијском каналу „Култура“ 27. јула 2013. године биће приказаће филм Митрополита волоколамског Илариона „Крштење Русије“. Раније је овај филм био приказан на овом каналу у саставу серије од десет наставака „Црква кроз историју“.

Хиљадугодишња историја Православља у Русији сведочи о творачкој улози Цркве у развоју државе. Иконопис, црквено неимарство, духовна музика представљају неодузими део ризнице руске културе. Православна вера није једном помогла да се сачува и руска држава, она је обједињавала народе Свете Русије.

Филм излаже историју примања хришћанства у Русији: мисионарско путовање међу Хазаре 861. године Свете равноапостолне браће Кирила и Методија, настанак словенске азбуке и први превод Библије, затим говори о првим грчким епископима, о доласку Византинаца у Русију и о примању хришћанства од стране кнеза Владимира, као и о томе како је образована Кијевска митрополија. Нарочита пажња је посвећена распростирању хришћанства после смрти кнеза Владимира.

Филм је сниман и у Кијеву, Цариграду и Владимиру. Гледаоци могу видети Софију кијевску, Кијево-Печерску лавру, гроб Асколдов, храм Свете Софије у Цариграду, Покровски храм на Нерли, Успенски саборни храм у Владимиру.

Служба за  комуникације Московске Патријаршије