Крститељ Русије прослављен на Тајланду

Празник Светог равноапостолног Владимира, хиљадугодишњица његовог престављења обележена је 28. јула 2015. г на Тајланду.

У сагласности са заједничком одлуком свештенства, прослава је одржана у парохији Животворне Тројице на острву Пукет. Свеноћно бденије је служено уочи празника а потом је на дан празника архимандрит Олег (Черапанин), представник Руске Православне Цркве на Тајланду, служио Божанску Литургију. Њему су саслуживали свештеници РПЦ који служе у неколико цркава на Тајланду и у Камбоџи.

Појао је комбиновани хор православних парохија на Тајланду, као и дечји хор при цркви Вазнесења са острва Самуи. Пре службе освећена је икона Светог равноапостолног кнеза Владимира.

Јеванђеље и Апостол су прочитани на старословенском и тајландском. После прочитаног Јеванђеља отац Олег је прочитао посланицу Патријарха московског и све Русије Кирила објављену поводом 1000-годишњице престављења Св. Владимира,  после чега се обратио парохијанима  поздравивши их овим поводом и захваливши на њиховом раду за добро Свете Цркве. Чин благодарења Св. Владимиру је служен и одржана је литија око цркве.

Касније истог дана уприличена је промоција књиге Кнез Владимир Црвено Сунце  на руском и на тајландском језику. На крају прославе приређена је свечана трпеза љубави за свештенство и парохијане.

Извор: Православие.ру