Крстопоклона недеља у манастиру Ђурђеви Ступови

На трећу недјељу Часног Поста, која се још зове и Крстопоклона, служена је Света Архијерејска Литургија Светог Василија Великог у манастиру Ђурђеви Ступови у Беранама. Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, а саслуживали су му: протојереј Марјан Вујовић, јереј Стаменко Станковић и ђакон Остоја Кнежевић.

У својој архипастирској бесједи владика Јоаникије је вјерном народу објаснио смисао Крста у животу сваког хришћанина.

"По оној чудесној причи која је испричана на почетку, али која ни до дан данас није исцрпљена тумачењем, казано је како Господ створивши Адама и Еву, настани их у рају, у врту Едемском на Истоку, гдје бијеше свега за њихов живот, гдје су разна дрвета рађала укусне плодове, а на сред Раја бјеше посађено дрво живота. И Господ заповиједи и указа нашим прародитељима на дрво познања добра и зла и заповиједи да од њега не једу рекавши: "Можете јести са свих дрвећа, али са овог дрвета не једите".

Зашто одмах није били заповијеђено да се једе са дрвета живота? Зато што је човјек слободно биће, има божанско достојанство, Господ га прима као равноправнога саговорника. Међутим, човјек је склон паду, склон гријеху, самим тим што је створено биће, подразумијева се и да је ограничено биће, да у суштини није раван са Богом Који увијек одабира оно што је добро. Тако је Адам био наговорен демонском завишћу да учини оно што је зло, да потражи задовољство у ономе што разара његово биће, његову личност и што преко човјека трује и развраћа сву творевину, јер је човјек од Бога назначен да сву творевину приведе Њему.

Иако смо отпали од вјечнога живота одмах на почетку, Господ није престао да се стара за нас: слао је пророке, чинио је чудеса. На крају је послао Сина Свога Јединородног, Који нас је Својим Крстом, Страдањем, Распећем и смрћу одвратио од обмане идолске, излијечио нас од разних заблуда и вратио нас у заједницу са Богом. Жртву Христову увијек симболизује Часни Крст Господњи и ми у овој трећој недјељи поста износимо часно дрво крста на поклоњење свим вјернима.

Свети Оци говоре да из крстионице, од Христове смрти засија живот. А то знају они који се заиста подвизавају, који носе крст Господњи, који се њиме освећују и који слушају глас Господњи који говори:"Који хоће за мном да иде нека узме крст свој".

Следеће недјеље се служе три Литургије Пређеосвећених Дарова. Осим у сриједу и петак, служиће се и у уторак када се прославља Обретење главе Свтог Јована Крститеља.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка