Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој

Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој
Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој
Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој
Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој

На Крстовдан, у Ђурђевим Ступовима, служени су Царски часови, а потом и Света литургија Светог Василија Великог. Литургију, којој је присуствовао Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки  Јоаникије, служио је протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански, са свештеномонаштвом манастира и свештенства Намјесништва беранског. Послије литургије обављено је велико освећење воде.

Празник Богојављења је молитвено прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови, гдје су Свету Литургију служили: протојереј-ставрофор Драган Ристић, архијерејски намјесник берански, јереј Слободан Радојевић, јеромонаси Јеротеј Калуђеровић и Антоније Корунић и јерођакон Агапит Драгојевић, сабраћа манастира. Вјерном народу, сабраном у празничном богослужењу, бесједио је свештеник Драган Ристић говорећи о Светој тајни покајања.

Литургији је присуствовао Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, који је служио велико освећење воде. Празник Богојављења је вјерницима кратким обраћањем честитао Преосвећени владика Јоаникије.

“Одслужисмо ову свету службу у славу крштења Христовог, освештасмо ову воду која доноси здравље души и тијелу. Руски научници су недавно испитивали шта се догађа са освећеном водом, што је врло тешко научно објаснити, али су примијетили да се освећена вода на потпуно нов начин организује. Вода је од памтивјека била способна да прими Божију благодат, вода, просто речено, има страх од имена Господњег. То је онај страх који изазива добровољну послушност и нимало није случајно што је и наше биће састављено добрим дијелом од воде, што је Господ устројио да обновљење наше природе буде, управо, преко воде. Господ је примио крштење да би нама устројио крштење у овој води, да би устројио обновљење наше природе“, казао је Епископ будимљанско-никшићки.

Свештенство је, потом, у присуству великог броја грађана Берана, код градског моста у центру града обавило освећење ријеке Лим. Одржано је и традиционално пливање за богојављенски крст. Побједник је био Срђан Милановић из Будимље, а остали учесници у овом надметању, које организује Црквена општина Беране, су: Јован Бојовић, Веселин Марковић, Никола Кнежевић, Небојша Радевић и Дејан Делевић. Свим учесницима на трпези љубави, уприличеној у гостопримници манастира, уручени су пригодни поклони.

Велики хришћански празник Богојављења у Епархији будимљанско-никшићкој прослављен је Светим Литургијама и традиционалним пливањем за Часни крст у Бијелом Пољу и Плаву.

У Саборној цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу и Светог Николаја Мирликијског на Никољцу служене су свете Литургије и обављено велико водоосвећење. У мјесту Сињавац у центру Бијелог Поља, након освећења ријеке Лим, седморица најодважнијих бјелопољских младића пливало је за носиоца богојављенског крста: Радоје Мештер, Миљан Мердовић, Раде Булатовић, Радојко Ковачевић, Сава Шпањевић, Ивица Игњатовић и седамнаестогодишњи Филип Јоксимовић. Часни крст из воде је извадио Радоје Мештер. Надметање је организовало Братство православне омладине „Свети краљ Милутин“ из Бијелог Поља, а награде за све учеснике обезбиједила је Црквена општина Бијело Поље.

Одржана је и традиционална богојављенска регата од Сињавца до манастира Куманице, који припада Епархији милешевској. На маршрути дугој 16 километара, ријеком Лим сплаварило је осам чамаца са преко 70 чланова посаде из Бијелог Поља, Подгорице, Бара, Београда, Новог Сада, Шапца.

Извор: Епархија  будимљанско-никшићка