Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој

Крстовдан и Богојављење у Епархији будимљанско-никшићкој, и ове године, биће прослављени молитвено и свенародно, Литургијама и традиционалним пливањем за Часни крст у Беранама, Бијелом Пољу, Затону, Плаву, Никшићу.

У катедралном манастиру Епархије, Ђурђевим Ступовима, на Крстовдан, 18. јануара 2020. године, служиће се света Литургија са почетком у 8 часова, а у наставку велико водоосвећење. На Богојављење, у недељу, 19. јануара, свету архијерејску Литургију у 9 часова служиће Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије. По одслуженој Литургији свенародна литија поћи ће до лимског моста, где ће се обавити велико водоосвећење Лима и Богојављенско пливање за Часни крст.

Пливања за богојављенски Часни крст у Епархији будимљанско-никшићкој

На Крстовдан, света Литургија, у храмовима Светих апостола Петра и Павла и Светог Николаја, на Никољцу у Бијелом Пољу, служиће се са почетком у 8 часова, а у наставку водоосвећење. У исто време, свето богослужење почеће и на Богојављење у поменутим бјеполољским црквама, након којих ће свештенство обавити велико водоосвећење. Потом ће из оба храма, литије верног народа и свештенства кренути ка Лиму, где ће у месту Сињавац бити обављено освећење реке Лим и традиционално пливање за Часни крст и Богојављенска регата до манастира Куманица у Епархији милешевској.

У парохији затонско-брзавско-ивањској, на Богојављење, света Литургија у храму Светог апостола Томе на Брзави служиће се у 9 часова. Свенародна литија поћи ће од храма Светог Јована Крститеља у Затону у 12,30 часова до моста за Фемића Крш, где ће бити обављено освећење реке Лим и пливање за Часни крст.   

Велики празник Богојављење биће прослављен и у Плаву. Света Литургија служиће се у манастиру Свете Тројице у Брезојевици код Плава, уследиће традиционално пливање за Часни крст у водама освећеног Лима.

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу света Литургија на Крстовдан биће служена у 8 часова, а у наставку велико водоосвећење. Истог дана, Крстовданска свенародна литија за одбрану светиња кренуће у 18 часова од никшићког Саборног храма и преко Трга Шака Петровића, кроз Никшић доћи до градског Трга Слободе. Након обраћања неког од говорника литија ће се вратити ка Саборној цркви Светог Василија Острошког. Света Литургија на Богојављење служиће се у 9 часова и обавити водоосвећење.

На језеру Крупац код Никшића, са почетком у 13 часова, свештенство ће освештати воду језера, а потом ће уследити пливање за Богојављенски крст.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка