Крстовдан и Богојављење у Епархији жичкој

Крстовдан и Богојављење у Епархији жичкој
Крстовдан и Богојављење у Епархији жичкој
Крстовдан и Богојављење у Епархији жичкој
Крстовдан и Богојављење у Епархији жичкој

Глас Господњи на водама вапије говорећи: Приступите сви, примите Духа Премудрости, Духа разума, Духа страха Божјега, јавившег се Христа.

Чачак - Од истог Духа Светог на верни народ богоспасаване парохије горичанско-качуличке изли се благодат приликом прве канонске посете Његовог Преосвештенства Епископа жичког и г. Јустина. Бројни верни народ, са великом радошћу је дочекао свог Епсикопа, приклањајући своју главу под благослов архијерејске деснице. На евхаристијском сабрању Епископу су саслуживали архијерејски намесник трнавски протојереј-таврофор Саша Јоловић, надлежни парох јереј Никола Вучетић и ђакон Александар Грујовић. Том приликом Чаши Спасења је приступио значајан број верника, нарочито деце.

Након заамвоне молитве, Архипастир је принео Богу молитву за освећење воде и осветивши је предао верном народу на исцелење и сваку изврсну корист.  Потом, делећи антидор Епископ је сабраној пастви упутио реч утехе говорећи надахнуто о тајни празника Богојављења. Срца испуњених радошћу и весељем,како се вели у молитви, народ је примио архијерејски благослов и окропљен водицом заблагодарио Богу Човекољубцу на дару његове милости и очинске љубави.

Након богослужења, надлежни парох јереј Никола Вучетић се уз скромни дар љубави захвалио Његовом Преосвештенству на посети и благослову који је донео. Будући да је ово прва канонска посета Његовог Преосвештенства, парох је замолио Епископа да о канонској посети остави писани траг у светом Јеванђељу у ком је Архијереј записао следеће:

“Окупани Богојављенском радошћу, одслужисмо свету Литургију у овом светом храму, молећи се Троједином Богу да нас утврди и оснажи у борби за Царство Небеско. О Богојављењу 2015. Епископ жички Јустин“.

Уследила је трпеза љубави у Парохијском дому, где је парох честитајући празник захвалио Епископу на доласку поздравивши га речима „Благословен који долази у име Господње“.

Краљево - Пливање за Часни Крст у Краљеву /фотогалерија/

Ужице - Светом Литургијом, литијом и пливањем за Часни крст прослављен је празник Богојављења у граду на Ђетињи. Након Литургије ужичко свештенство је, са верним народом, пошло у литију која се кретала од цркве Светог јеванђелисте и апостола Марка до цркве Светог Георгија, а одатле до градске плаже, где се сваке године на празник Богојављења одржава пливање за часни крст. У литији и прослави учествовало је градско руководство, градоначелник Тихомир Петковић, председник Црквене општине Видан Петронијевић и представници градских установа. Након молитве и водоосвећења, за часни крст, у леденој води реке Ђетиње, запливало је 44  учесника, међу којима су биле и две девојке. Сваке године све је више учесника који се такмиче у, сада већ, традиционалном пливању за крст, а у томе им не смета ни изразито ниска температура воде у којој је непријатно купати се чак и у летњем периоду. Први до часног крста ове године стигао је 24-годишњи Невен Селаковић из Беле Цркве. Сви учесници су од Ужичке цркве на поклон добили освећене иконе Богојављења.

Љиг - У недељу пред Богојављење, на  Крстовдан 18/5 јануара 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету ахијерејску Литургију у љишком храму Светог Јована Крститеља. Била је ово прва канонска посета Епископа жичког литургијској заједници у Љигу. Свештеници и народ Божји дочекали су свог Епископа испред храма и примили благослов од  духовног оца и Архипастира. На евхаристијском сабрању Епископу су саслуживали протојереј Светолик Марковић, старешина цркве и архијерејски намесник качерски, протојереј-ставрофор Гојко Терзић, парох цветановачки, јеромонах Јефрем, настојатељ манастира Моравци, протојереј Светолик Зечевић, пензионисани парох љишки, јереј Срђан Стефановић парох белановички, као и ђакони Слободан Пејовић, Владимир Вулета и Александар Грујовић.

Причасној чаши на светој Литургији приступио је велики број верника, нарочито деце. Након тога, Владика је, делећи нафору, поучавао народ Божји. Уследила је трпеза љубави у Парохијском дому, за време које је старешина цркве изговорио поздравно слово и нагласио је да је велика радост верника због прве канонске посете Његовог Преосвештенства г. Јустина. Љиг се налази на тромеђи епархија на северној капији Богомспасаване и славне Жичке епархије, зато долазак Епископа жичког доноси велику радост верницима ове парохије и свим Качерцима.

Дићи - После ручка Епископ је посетио средњовековни археолошки локалитет у Дићима. Од пре две године траје обнова средњовековне цркве Светог Јована Крститеља из 13. века са великом некрополом од преко 220 надгробних плоча. Старешина цркве са члановима грађевинског одбора је упознао Епископа са досадашњим током обнове овог значајног средњовековног светилишта.

Стручна објашњења у вези са храмом и некрополом дао је археолог Жељко Јеж, који је током 1991, 1992 и 1993. био на челу  екипе ваљевског Завода за заштиту споменика културе која је открила цркву и некрополу. Као сарадник учествује у радовима на конзервацији надгробних плоча током  августа и септембра месеца  ове године. Конзервација  је извршена на 208 надгробних плоча, а под стручним руководством проф. др Слободана Савића из Београда. У разговору о даљим плановима за довршетак радова на цркви учествује и архитекта Тихомир Дражић из Завода за заштиту споменика културе Ваљево. Епископ је предложио да се организује научни скуп, како би се широј јавности презентовао значај овог средњовековног локалитета са црквом и некрополом.

У раним поподневним часовима завршена је посета Епископа жичког г. Јустина парохији љишкој.

Извор: Епархија жичка