Крстовдан у Гламочу

Крстовдан у Гламочу
Крстовдан у Гламочу
Крстовдан у Гламочу
Крстовдан у Гламочу

Празник Воздвижења Часног Крста Христовог прославила је заједница храбрих православних хришћана у Гламочу

Свету архијерејску Литургију служио је Епископ бихаћко–петровачки г. Атанасије, уз саслужење мјесног пароха Слободана Кљајића, пароха ливањског Жељка Ђурице и ђакона Николе Перковића. Гламочки храм Пресвете Тројице био је испуњен вјерницима. Били су ту и начелник Општине Гламоч г. Радован Марковић, који је испред храма сачекао Епископа, као и четрдесетак ђака из Основне школе, који су такође сусрели Епископа испред храма и узели благослов. Била је то прва Литургија новог Епископа у Гламочу.

По завршетку Божанске службе, владика Атанасије је одржао празничну бесједу, после које су му прилазили вјерници на благослов изражаваљући добродошлицу у њихов завичај. У својој бесједи владика Атанасије је истакао да је за нас хришћане, а особито оне који сада живе у Крајини, право рјешење свих животних питања - временских и вјечних, земаљских и небеских - у нашем личном улазаку у искуство Христово, тј. доживљавању Христовог Крста и Васкрсења. То искуство ми смо већ примили у Светој тајни крштења, али морамо га увјек освјежавати, подстицати и разгорјевати. Тим опитом силе Крста и Васкрсења Христовога, истакао је Епископ, ми можемо да обновимо и себе саме као људе и сав живот у Српској Крајини, а празник Воздвижења Часног Крста добро нам је дошао као добар повод да изнова увидимо какву силу и какве могућности нам је оставио у наш посјед Господ наш Исус Христос...

Трпеза љубави приређена је у новој парохијској сали, коју је предходно освештао владика Атанасије и тиме је увео у употребу.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка