Крстовдан у Шибенику

Крстовдан у Шибенику
Крстовдан у Шибенику
Крстовдан у Шибенику
Крстовдан у Шибенику

На Крстовдан, 18. јануара 2017. годин, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Спаса у Шибенику, након чека је освећена вода.

-Овај велики празник, нераскидиво повезан са сутрашњим Богојављењем открива нам смисао хришћанске вере кроз свету тајну крштења. Господ Христос дошао је на реку Јордан да се крсти и тако освети природу воде и да читавој творевини врати првобитно достојанство и нетрулежност. Човек је створен за вечни живот, а не за смрт, као и читава творевина, али је постала трулежна грехом људским. Улазећи у Јордан Христос освећује воду и зато је ми данас пијемо када хоћемо да се обожимо, да бисмо ми и наши домови били њоме освећени и благословени. Том водом се помазују болесни, а треба да је чувамо за здравље душе и тела и да је дајемо и другим хришћанима који нису православни, јер они очекују од нас освећење и благослов, рекао је епископ Фотије.

-На крштењу Христовом Бог нам се открио као Света Тројица, Он се јавио да посведочи Сина, а Дух Свети се приказао у виду голуба и сишао на самога Христа да покаже мноштву окупљеног народа да је управо Он Син Божји. Овај је догађај веома значајан за наше спасење, јер и ми треба да отројичимо своје биће и постанемо храмови Свете Тројице То је смисао и циљ нашег крштења, јер када се крштавамо Свети Дух силази на нас и уобличава Христа у нама, тако да  постанемо чланови Цркве Христове, поручио је Владика.

Празник је донео још једну духовну радост, јер су граматом одликовани истакнути чланови Црквене општине Шибеник, Марко Бркић и Јован Добре, због добрих дела и показане љубави према Светој Цркви.

Извор: Епархија далматинска