Крушевац прославио градску славу

Град кога је основао Свети кнез Лазар, прославио је градску славу, Свету Тројицу. Литијско прослављање Свете Педесетнице, после полувековне паузе, у Крушевцу је обновљено 1997. године, и од тада опет постаје традиција.

Сваке године, после Свете Литургије и плетења венчића од мајског цвећа и траве, као симбола непролазности наше Саборне и Апостолске Цркве, формира се свечана градска литија око Споменика Косовским јунацима, из два правца, крећући у исто време из Свете Лазарице и из Саборног храма Светог Георгија Победоносца. И увек је то сусрет који представља радост и саборност. На овај велики празник, из цркве Светог Георгија износе се мошти Светог Георгија, и пролазећи кроз Крушевац оне освештавају сам град и све оне који верују у Свету Тројицу. После братског поздрављања и честитања, и заједничке молитве за добробит свих крушевљана, литија се раздваја на два дела, и верници се на челу са свештенством враћају у цркве, где су сви позвани на заједничку трпезу љубави.

Други дан Тројице у нашем граду прославља црква Покров Пресвете Богородице крај реке Расине и црква Свете Тројице у селу Мудраковац у близини Крушевца.

ЦО Крушевац