Крушедол: Свечано прослављена Мајка Ангелина

Крушедол: Свечано прослављена Мајка Ангелина
Крушедол: Свечано прослављена Мајка Ангелина
Крушедол: Свечано прослављена Мајка Ангелина
Крушедол: Свечано прослављена Мајка Ангелина

У навечерје празника Преподобне мајке Ангелине (11. августа  2017.) у манастиру Крушедолу Његово Преосвештенство Епископ сремски Василије служио је празнично бденије уз саслуживање више свештенослужитеља и ђакона.

Храм је био испуњен љубављу и вером присутног народа, свештеника и ђакона из Епархије сремске, монаха и монахиња, који су били распоређени за левом и десном певницом. Сви заједно, учествовали су у појању, доприневши величини и слави празника.

После богослужења, у порти манастира уприличено је „Културно – уметничко бдење“ у част Мајке Ангелине, коју је у представи глумила Ивана Жигон. Са својим хором „Бистрик“ наступила је Биљана Крстић, затим ансамбл „Сербоплов“, хор Епархије сремске „Свети Николај“, као и многи песници који су исписивали посвету нашој великој задужбинарки деспотици Ангелини.

На дан Свете Ангелине српске манастир Крушедол је био место сусрета и радовања. Сусрет са великим људима нуди увек ново надахнуће, колико више нашој души нуди сусрет са Богом и Светима.

Свештенство са благоверним народом је око 9.30 ч. дочекало свога Архипастира Василија. У поворци су стајали оци наше Цркве док се дочекује сам Епископ. Улазак у сам храм је праћен песмом, а уследило је облачење Архијереја и призивање Светога Духа.

На Светој архијерејској Литургији коју је служио Преосвећени Василије са свештенством и благоверним народом, рукоположен је ђакон Драган Гаврић у чин презвитера. Свако ново рукополагање и Света Литургија јесте Тајна Педесетнице и обнављање благодати, Тајна Христа и Цркве. Проповедао је Преосвећени Владика.

После Литургије уследили су литија и ломљење славских колача, у присуству кумова празника. Обративши се још једном свештенству и благоверном народу, Владика Василије је позвао све да се радују у Господу. Уследила је трпеза љубави, агапа, у трпезарији Свете лавре манастира Крушедола.

Извор: Епархија сремска