Ктиторска слава манастира Бањe код Прибоја

Ктиторска слава манастира Бањe код Прибоја
Ктиторска слава манастира Бањe код Прибоја
Ктиторска слава манастира Бањe код Прибоја
Ктиторска слава манастира Бањe код Прибоја

На празник Светог краља Стефана Дечанског, 24. новембра 2019. године, манастир Светог оца Николаја у Бањи Прибојској прославио је ктиторску славу.

Светом Литургијом предстојао је Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије уз саслужење десет свештеника, свештеномонаха и свештенођакона из више епархија Српске Правослвне Цркве. Том приликом, Епископ је рукоположио ђакона Горана Крстића у чин јереја чиме је Епархија милешевска добила још једног свештеноделатеља у винограду Господњем.

Светој Божјој служби су, поред осталих, молитвено присуствовали и председник општине Прибој г. Лазар Рвовић и народни посланик у Скупштини Републике Србије г. Крсто Јањушевић.

-Само сећање на Светог Стефана Дечанског и на његов живот је празнични догађај. Светитељи Божји су духовни богаташи. Они имају шта показати и Богу и људима, имају шта дати. Код Светог Стефана имамо видети сваку врлину јеванђелску, пре свих љубав према Богу али и према људима. И можемо видети да је код Светог Стефана све блиско Богу и чудотворно, поручио је Преосвећени и укратко изложио величанствени и мукотрпни животни пут Светог Краља и присутнима честитао велики и дивни празник Цркве Христове.

Новорукоположеном свештенослужитељу Владика је пожелео добро служење у Цркви Христовој: -Ако бисмо сажето говорили шта то значи, од чега зависи добро служење у Цркви Христовој, онда бисмо рекли да се држи оног основног, а то је да увек има свест да припада Господу Христу и Христовој Цркви, заједници Божијој. Даље, потребно је да зна правац свог живљења и делања. Тај правац је да буде сарадник Светим апостолима и светитељима, да буде на путу спасења, сам да се спасава живећи у Христу и науци његовој и друге да спасава проповедајући Христа и науку Његову и служећи Њему у Божанским тајнама, да свега себе преда на служење Христу и заједници Његовој. Сви они који су били свесни тога постали су светитељи Божји, свети угодници Божји, свети мученици многи.

После свете Литургије преломљен је славски колач и освећено славско жито а затим су сви саборно, предвођени Епископом, прешли у трпезарију где су се у слози, миру и љубави, пошто су душе нахранили са Небеске трпезе, послужили и храном потребном телу, коју је приредио настојатељ манастира Светог Николаја архимандрит Теофило са својим монашким братством.

Извор: Епархија милешевска