Ктиторска слава Пећке Патријаршије

Ктиторска слава Пећке Патријаршије
Ктиторска слава Пећке Патријаршије
Ктиторска слава Пећке Патријаршије
Ктиторска слава Пећке Патријаршије

У манастиру Пећка Патријаршија свачано је прослављена ктиторска слава манастира, празник Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа Српског

Свету архијерејску Литургију служио је, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење Епископа липљанског г. Јована и девет свештенослужитеља. Литургију су певали ученици Богословије Светог Саве из Београда са богословима из Призрена.

У свечаности је, поред верника са Косова и Метохије и Београда, учествовала и повећа група верника из Републике Српске. Домаћин овогодишње славе била је општина Србац из Републике Српске коју је представљао начелник општине г. Драго Ћирић. Заједно са њим на прославу Светог Арсенија у Пећ је допутовао и др Синиша Гатарић, начелник општине Прњавор, који ће бити домаћин ктиторске славе Пећке Патријаршије следеће године.

Након освећења колача и пригодних беседа, свечаност у патријаршијском манастиру је завршена трпезом љубави коју је приредила игуманија манастира мати Февронија са сестрама. Владика Теодосије је у току ручка изразио посебну благодарност гостима из Републике Српске који не пропуштају прилику да изразе братску солидарност са српским народом на Косову и Меотхији.

Поводом свечаности у Пећкој Патријаршији, са благословом Митрополита црногорско-приморског, манастиру Пећка Патријаршија је послан један део светих моштију Светог Арсенија из манастира Ждребаоник. Свети Арсеније је након свог упокојења 1266. године био сахрањен у храму Светих Апостола чији је био и ктитор. Да би се његове свете мошти сачувале од турског зулума преношене су из манастира у манастир да би од 1920. године нашле своје место у манастиру Ждребаоник, код Даниловграда у Црној Гори.

Извор: Епархија рашко-призренска