Култура

Светитељ апостолског кова и духа

Светитељ апостолског кова и духа
Светитељ апостолског кова и духа
Светитељ апостолског кова и духа
Светитељ апостолског кова и духа

У Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу, у присуству великог броја вјерног народа 29. јануара 2015. године одржана је духовна академија у славу Светог Саве, првог архиепископа и просветитеља српског.

Духовно славље поводом празника Светог Оца нашег Саве благословио је и одржао свечано слово Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Слободан Продић: Свети Трифун или "Дан заљубљених"

Како нам се приближава празник када наша Црква молитвено прославља Светог Трифуна, једног у низу мученика који су због своје вере у Спаситеља света, Господа Исуса Христа, претрпели неизрецива страдања и смрт, у оквиру издавачке делатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске, објављена је једна веома интересантна књига.

Наиме, г. Слободан Продић, неуморни трудбеник када је у питању објављивање не само стручних наслова, него и оних који су намењени најширој читалачкој публици, прихватио се пера и сачинио је дело у коме је крајње једноставно објаснио разлоге веома интересантног феномена. Упркос чињеници да, као што смо рекли, на дан када се у нашим храмовима и домовима прославља свети Трифун, у последњих пар година све више је оних који тај дан поистовећују са незнабожачким празновањем "Дана заљубљених". Оно што је свакако поражавајуће јесте и то да међу онима који су прихватили тај хибридни празник предњаче млади људи. Они неретко, руковођени триковима маркетинга и помодарством, слепо прихватају не само празник "заљубљених", него и многе друге "празнике", истовремено заборављајући на своју веру и спасење своје душе.

Светосавска академија у Плужинама

Светосавска академија у Плужинама
Светосавска академија у Плужинама
Светосавска академија у Плужинама
Светосавска академија у Плужинама

У Плужинама је на празник Светог Саве, у уторак 27. јануара 2015, у препуној сали Центра за културу одржана Светосавска духовна академија. Сабрање је у име организатора – плужинског Центра за културу, поздравио Миленко Мићановић, директор. Он је казао да нас Савини завјети надахњују и напајају светом водом Христовом и грију наше душе вјечним пламеном који свијетли над нама.

Фрагмент Марковог јеванђеља из I века пронађен у маски мумије

Недавно развијена техника открива многе претходно непознате древне документе, од Хомерових књига и личних писама до текстова из Новог Завета. Tекст може бити најстарији примерак јеванђеља који постоји. Фрагмент Марковог јеванђеља који је написан у току првог века, пре 90. године, ускоро ће бити објављен.

Катихета 12/14

Православни часопис вероучитеља Архиепископије београдско-карловачке

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја, светлост дана угледао је нови број  часописа вероучитеља  Архиепископије београдско-карловачке. Тема овог броја Катихете је Будућност верске наставе.

У уводном слову, под насловом Црква је школа вечног живота, Патријарх Иринеј поздравља и благосиља наше вероучитеље:  “...Полазим од своје уверености да се свесно и трезвено односите према нечему чему сте се до сада спремали школујући се и оспособљавајући се за наставнике верске наставе, или вас који сте кроз досадашње искуство и рад на том пољу већ осведочили. Свети задатак који вам је поверен у подизању школских нараштаја кроз стицање верског образовања непрестано треба да вас опомиње на узвишеност циља пред којим стојите...“

Прослава Светог Саве у Мајданпеку

Прослава Светог Саве у Мајданпеку
Прослава Светог Саве у Мајданпеку
Прослава Светог Саве у Мајданпеку
Прослава Светог Саве у Мајданпеку

радиционално, празник Светог Саве обележен је свечано у мајданпечким школама. У понедељак, уочи Савиндана, одржана је светосавска академија коју су у сали Центра за културу Мајданпек приредили ученици и наставници. После академије, присутнима се обратио мајданпечки парох, јереј Влада Вуковић.