Култура

Владика Јован посетио Народни музеј

Како је на интернет страници Народног музеја објављено својом посетом Народном музеју у Београду 1. септембра 2020. године Преосвећени Владика пакрачко-славонски г. Јован је учинио велику част, док су на обострано задовољство успостављени добри односи за будућу сарадњу на очувању и представљању српског духовног и уметничког наслеђа на просторима Епархије славонске.

Нови број „Српског Сиона” посвећен стогодишњици васпостављања Патријаршије

Веома су ретке године, ако их је уопште и било, када се у Епархији сремској није прослављао неки значајан јубилеј. Ово не треба да чуди уколико имамо у виду да Епархија сремска баштини тековине Сирмијумске митрополије (III век), што имплицира да је на њеном простору веома рано организован црквени живот који је оставио богато историјско наслеђе. Такође, Сремски Карловци, седиште Епархије сремске, двеста година су били седиште и Карловачке митрополије, која је храбро носила крст српског народа и представљала недреманог чувара српског националног и верског идентитета. Управо у том историјом посвећеном граду одржани су значајни црквено-народни сабори и скупштине. У њему су донесене одлуке које су определиле будућност српског православног народа.

Црква Светог Димитрија поново плени Гардошем

Земунско гробље је споменик културе и почивалиште на коме су свој мир нашли припадници више конфесија. На православном делу гробља изгледом доминира и плени јединствен храм. Посвећен је Светом великомученику Димитрију, али многи га знају под именом Харишева капела. Изградио ју је богати трговац Григорије Хариш по завештању супруге Марије, а смештена је у срцу храма. Годинама је црква била препуштена зубу времена – пропао јој је кров, ољуштила се фасада, зидови у унутрашњости поцрнели од дима свећа…

Пљевља: Дан српског јединства, слободе и националне заставе

У организацији Српског националног савета Црне Горе, Српског културно-информативног центра Свети Сава и Српског културног центра Патријарх Варнава на летњој позорници Патријарх Варнава у Српском културном центру Свети Сава у Пљевљима свечано је обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Митови и заблуде српске историје

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, Црквена општина тополска у сарадњи са Градском библиотеком у Тополи организовала је 5. септембра 2020. године у порти Карађорђеве цркве промоцију две књиге историчара Дејана Ристића.  О књигама Митови српске историје и Заблуде српске историје говорили су историчар Дејан Ђурић, рестауратор и конзерватор Страхиња Ђорђевић и аутор књига.