Култура

Еуген Вербер, глумац, преводилац, јудаиста...

Мирјана Белић-Корочкин-Давидовић и Радивоје Давидовић, Еуген Вербер, глумац, преводилац, јудаиста..., Београд 2014, стр. 307.

Еугена Вербера сам упознао 1992. године у Сокобањској улици где се налазио на рехабилитацији. Пре него што је узео у руке мој управо објављени кратки „Библијски речник“, запитао ме је, да ли сам име вође јеврејског народа и законодавца написао као Мојсије или Моше. Одговорио сам да је у традицији српског народа име Мојсије уврежено, да је оно у његовој крви, да га носе многа световна лица, а поготово монашка, међу којима достославни епископи, митрополити... А да не говоримо да имамо и презимена настала од овог  имена као што је Мојсиловић! А шта би било кад бисмо и остала библијска имена писали на изворном старојеврејском језику, па бисмо имали, за нас, рогобатне изговоре, као Хошеа (Осија), Хабакук (Авакум), Јошафат (Јосафат), Даниел, Јакоб и силна друга имена, и то не само лична, него  и топониме, орониме и др. Напоменуо сам и то да је преводилац Старога завета, чувени Ђура Даничић, иако је за свој превод имао као предложак Тремелијусов латински превод сачињен са старојеврејског (у 16. веку), није се двоумио него је сва лична имена и топониме донео према црквенословенској, односно руској Библији, а и то спада у наш српски идентитет, не само верски. Чувени библиста Вербер ме је пажљиво пратио, да би из срца казао: У праву сте, и то потпуно! Такав исказ може дати само човек широких видика и огромног знања.

Протојереј-ставрофор Ранко Билинац: Митрополит Свети Петар Зимоњић

Књига „Митрополит Свети Петар Зимоњић“, аутора протојереја-ставрофора Ранка Билинца, која говори о животу и раду митрополита дабробосанског Петра Зимоњића, који је мученички пострадао од усташа 1941. године, промовисана је синоћ у Културном центру Источно Ново Сарајево. Ријеч је о докторском раду проте Ранка Билинца, који је одбрањен на катедри за историју Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Изложба поводом два века српске просвете у Загребу

Изложба поводом два века српске просвете у Загребу
Изложба поводом два века српске просвете у Загребу
Изложба поводом два века српске просвете у Загребу
Изложба поводом два века српске просвете у Загребу

У понедјељак, 20. априла 2015. године у СКД Просвјета у Загребу отворена је фотоизложба ауторке Љиљане Вукашиновић поводом два вијека српске просвјете при загребачкој црквеној општини.

Изложба о Патријарху Павлу у Кладову

Фото-документарна изложба о Патријарху Павлу „Сведочим, само…“ свечано се отвара у петак, 24. априла 2015. године, у 18 часова у галерији Библиотеке „Центар за културу“ Кладово и биће отворена до Ђурђевдана, 6. маја године. Изложбу ће отворити Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион. Део из богате збирке заоставштине блаженоупокојеног Патријарха Павла „Сведочим, само…“ биће приказан у склопу обележавања Дана општине Кладово.

Часописи Епархије крушевачке

Последњи број часописа Епархије крушевачке Православна вера и живот, поред штампаног издања, доступан је нашим читаоцима у електронском издању у ПДФ формату. Деца, потреба за децом и рађањем деце главна је тема овог броја. У њу нас уводе речи Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, а за њима и песма Да нас беше петоро у мајке. У овом броју имамо и прилог о задужбинарству госпође Душанке Фелдбауер, о њеном животном путу и богоугодној намери да буде ктитор новога храма који се гради у Крушевцу – цркве Светог Апостола Павла и Светог Николаја Мирликијског Чудотворца. Ту су и други радови и прилози, и архипастирска делатност Епископа крушевачког Господина Давида.

Концерт у Метковићу

Концерт у Метковићу
Концерт у Метковићу
Концерт у Метковићу
Концерт у Метковићу

У недељу, 19. априла 2015. године, парохија метковачка организовала је Васкршњи концерт духовне и етно музике у сарадњи са чапљинском парохијом. Концерт на коме су наступали хор „Свети Василије Острошки“ и етно група „Захумље“ одржан је у Градском Културном Средишту града Метковића.