Култура

Представљен први уџбеник византијске црквене музике

Представљен први уџбеник византијске црквене музике
Представљен први уџбеник византијске црквене музике
Представљен први уџбеник византијске црквене музике
Представљен први уџбеник византијске црквене музике

У Парохијском дому Храма Светог Саве на Врачару 16. децембра 2014. године предстваљена је књига Теорија и пракса црквене музике, ауторa др Георгијa Константинуа

О овом, на нашим простoрима првом, стручном и специјализованом уџбенику савремене византијске црквене музичке традиције говорили су Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј Буловић; др Гордана Благојевић, виши научни сарадник Етнографског института САНУ и преводилац књиге; ђакон др Драган Ашковић, професор црквеног појања Православног богословског факултета у Београду; јерођакон Јеротеј Петровић, протопсалт манастира Ковиљ, докторанд студија Литургике Православног богословског факултета у Београду и приређивач књиге; као и др Георгије Константину, професор Јонског универзитета на Крфу - одсек музичких студија, аутор књиге.

Саборност VIII (2014)

Γιαγκάζογλου, Σταύρος — Κρίση της συνοδικότητας; Η γραφειοκρατική αντίληψη της εκκλησιολογίας και το πρόβλημα της κοινωνίας και της συνοδικότητας στην Εκκλησία σήμερα  [PDF 0.8 MB]

Крстић, Зоран — Могућности хришћанског теолошког мишљења у постмодерности  [PDF 0.74 MB]

Милошевић, Ненад — Анафора — узношење или приношење?  [PDF 0.83 MB]

Ζηζιούλας, Ιωάννης — Το Μυστήριο της Εκκλησίας και το Μυστήριο της Αγίας Τριάδος  [PDF 0.75 MB]

Десет година Књижевног друштва "Његош“

Десет година Књижевног друштва "Његош“
Десет година Књижевног друштва "Његош“
Десет година Књижевног друштва "Његош“
Десет година Књижевног друштва "Његош“

Поводом 10 година рада Књижевног друштва „Његош“ и јубиларног Зборника "Дани Његошеви“, који је из штампе изишао ове године у Русији, у понедјељак 15. децембра 2014, у Духовном центру у Никшићу одржана је конференција за новинаре.

Епископ Венијамин: Да нам буде милостив Господ

Трећи епископ обновљене епархије Браничевске, Венијамин (Таушановић), један је од архијереја Српске Православне Цркве о коме се врло мало зна, чији су живот и дело понајмање проучавани, а који, са друге стране, заслужује посебну пажњу историчара Цркве и теолога.

Столовао је на трону браничевских владика у изузетно турбулентном историјском периоду, од 1934. до 1952. године, тако да се многе прекретнице точка времена јасно огледају у његовом архипастирском раду, у његовом животу, али и у животу Браничевске епархије. На писање обимне и стручне студије позвани су, пре свега, експерти историје СПЦ, тако да је основни циљ ове уводне речи и самог издавања књиге само жеља да пробуде интересовање за овог значајног српског јерарха и да понуде адекватан архивски материјал будућим истраживачима. Ова монографија излази у години када Црква Браничева прославља двадесетогодишњицу архијерејске службе свога епископа Игнатија, што смо желели да искористимо као повод да се сетимо и претходника нашег владике, оних архипастира који су њему предали живу црквену заједницу Пожаревачко-браничевске дијецезе. Управо зато смо, без обзира што се једним делом тиче архивске грађе и историјске науке, ово штиво ипак сврстали у едицију Наши епископи, јер за православне хришћане њихови епископи не припадају далекој прошлости, нити историографији, него првенствено литургијском сабрању есхатолошког карактера, на коме их светотајински оприсутњујемо.

Патријарх Иринеj на обележавању Дана Архива у Србији

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј присуствовао је 15. децембра 2014. године обележавању Дана Архива у Србији

Тим поводом приређен је следећи програм: отварање две изложбе поводом обележавања значајних јубилеја – „Почиње рат: 1914. У документима Архива Србије“ и „Архив Србије књижевницима и композиторима“, представљање шест најновијих издања Архива Србије, додела „Златне архиве“ Фондације Александра Арнаутовића и годишње награде Задужбине Ђурђа, Данице и Јованке Јеленић.

ДВД издање манастира Жиче

У манастиру Жичи, у оквиру обележавања 800 година постојања, у септембру 2011. године одржан је Међународни духовни-научни симпосион о женском монаштву.

Симпосион је окупио тридесетак предавача и око три стотине гостију из Србије и иностранства. Желећи да оставимо трајни траг о Симпосиону којим је обновљено свеправославно самосазнање нашег монаштва и који је посведочио све јаче прожимање и преношење монашких искустава наших помесних Цркава, са благословом Епископа жичког г. Јустина, предајемо јавности на увид овај видео запис. Три двд диска у једном паковању садраже свих 25 предавања, богато илустрованих фотографијама и видео записима. Предавања су преведена на српски језик, а титлована на грчки, руски и француски језик.  Верујемо да ћемо вам не само веродостојно пренети оно о чему је овом приликом било речи, већ да ћете и ви доживети лепоту и радост сусрета и искуство јединства и саборности Цркве Христове.