Култура

Видовдан у Лозници: Беседа на причешћу песника

Драги пријатељи, часни оци, поштовани песници, поштоваоци  светиње речи,   трагоци за Логосом Божијим.

Сабра нас Бог на Видовдан јединствен празник који пораз и ране осмишљава и оно што је велико у људском гордом уму чини да буде мало, а оно што је презрено и одбачено од грешних људи да буде велико. Српски Видовдан је прича о два града, о царству земаљском и Царству Небеском,  Никад увела успомена на 15.јун 1389. на Косову где смо, како каже Његош,срећу изгубили,  Иво Андрић је назвао Његоша трагичним јунаком Косовске мисли. Српство је незамисливо без косовске  трагедије. Косовска  битка је била и остала кантар драме о добру и злу, издаји и верности, витештву и малодушности и данас на примеру Косова и Метохије можемо да видимо ко је вјера а ко је невјера, и данас нам оно показује ко нас у модерној историји заводи за Голеш планину, као некада Вук Бранковић. И данас је оно мера наше националне зрелости и мудрости.

Приказана књига ”Голгота раковичке парохије”

  У наставку духовних трибина, у Културном центру Привредне фондације Архиепископије београдско-карловачке одржана је промоција књиге ђакона Александра Аздејковића "Голгота раковичке парохије". Промоција је уприличена у четвртак 25. јуна у 19 часова. О књизи су говорили протођакон Дамјан Божић, секретар Привредне фондације, затим г. Никола Дробњаковић, уредник издања ”Задужбине манастира Хиландара” и издавачке куће "Бернар", као и аутор књиге, ђакон Александар Аздејковић.

Представљање Задужбина Косова и Метохије у Паризу

 

У Паризу је 28. и 29. јуна 2015. године представљено допуњено и обогаћено издање Задужбина Косова на енглеском језику, уз учешће приређивача Епископа западноамеричког Максима

Са благословом домаћина, Епископа западноевропског Луке, представљање је уприличено најпре на српском језику у недељу 28. јуна, након Свете Видовданске Литургије у сали париске цркве Светог Саве. Учествовали су поред Епископа Максима и господа Љубомир Михаиловић и Коста Христић.

Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"

Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"
Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"
Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"
Представљена књига "Интертестаментални период- студије из библијске науке"

У библиотеци Свети Сава у Земуну представљена књига Интертестаментални период, Студије из библијске науке, са енглеског превео Предраг Ракић, Београд 2015, стр. 320.

Са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја, а у издању  Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке, у серији Уџбеници и приручници, књига бр. 2, светлост дана је овог лета Господњег угледао је значајан зборник студија из библијске науке - Интертестаментални период. Интертестаментална, међузаветна питања нису довољно обрађивана у нас, поготово не у овом опсегу и са приљежношћу и темељитошћу као на Западу од стране  врхунских стручњака на пољу јудаистике и библијских наука уопште, те  ово дело, које је сачинио Предраг Ракић преводећи чувене ауторе, попуњава празнину у области библијске науке.

Три нове књиге Милке Милићевић из Сиднеја

Српска књижевност наше дијаспоре у Аустралији а и шире, богатија је за три нове књиге наше књижевнице и просветног радника Милке Милићевић из Сиднеја.

После њеног првенца из 2011. књиге под насловом „Пружена грана“, пре извесног времена светлост дана угледале су њене три нове књиге, и то „Светосавским путем до звезда“, „Сиднејска Лазарица“ и „Дневник једне Моравке“.