Култура

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије

Поводом прославе осам векова аутокефалности Српске Православне Цркве, у свом петнаестосептембарском броју Православље доноси текст проте Милисава Д. Протића писан пре педесет година поводом 750 година од самосталности Српске Цркве. О томе како је протекло обележавање годишњице самосталности наше помесне Православне Цркве пре пола века, односно обележавање јубилеја 750 година од њене самосталности Православље подсећа читаоце кроз посебан додатак - репринт Православља од 25. септембра из 1969. године.

Поводом почетка нове школске године Правослаље преноси разговор о књизи „Студије о верској настави Православне Цркве“. Књигу потписује и са Маријаном Прокоповић о њој разговара вероучитељ Ивица Живковић, катихета Средње стручне школе у Нишу, дугогодишњи професор хришћанске етике и православне педагогије у Богословији „Светих Кирила и Методија“ у Нишу и уредник Медијско-информативне службе Епархије нишке.

Помозимо Бахамима

Наша црква Св.Симеон укључила се у акцију прикупљања помоћи угроженом народу.

Драги парохијани, као што знате народ са Бахамских острва је страшно пострадао од урагана који  смо, хвала Богу, за мало и сами избегли. Наше молитве су са њима. Наша црква Св.Симеон се укључила у акцију прикупљања помоћи угроженом Народу. И сами знамо како је када нам је земља девастирана и како је свака помоћ добродошла. Зато апелујемо на вас да донесете нешто од ствари са листе и укључите се у акцију. Када буде прикупљено довољно ствари, траспортоваћемо до најугроженијих. Хвала и Бог вас благословио. Позовите оца Милана на: 305-333-4484, када будете хтели да донесете своју помоћ, како би сте му предали.

Вече фолклорне баштине у Зајечару

У Позоришту у Зајечару 9. септембра 2019. године одржано је вече фолклорне баштине. Наступили су Градски фолклорни ансамбл „Зора“ из Зајечар, Центар за традиционалне уметности „Корени“ из Зајечар и Изворна певачка дружина „Јелек“ из Зајечара.

Концерт хорске музике у Саборној цркви у Зајечару

На концерту хорске музике 10. септембра 2019. године у Саборној цркви у Зајечару су наступили Девојачки хор Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина, Градско певачко друштво Стеван Мокрањац и камерни хор Лавиринт.

Свечана академија у Вукосављу

Свечана академија у Вукосављу
Свечана академија у Вукосављу
Свечана академија у Вукосављу
Свечана академија у Вукосављу

У недељу 12. по Педесетници, када света Црква прославља Свете мученике Адријана и Наталију, 8. септембра 2019. године у Вукосављу код Модриче одржана је свечана академија поводом 800 година самосталности Српске Православне Цркве.

Гардиновци: Прослава јубилеја Српске Цркве

У недељу 12. по Педесетници, 8. септембра 2019. године, у парохији гардиновачкој је прослављен велики јубилеј – 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве.

Концерт дечјих хорова у Зајечару

У порти Саборне цркве у Зајечару 8. септембра 2019. године одржан је концерт дечјих хорова. Наступили су Дечји црквени хор из Зајечара под диригентском палицом Наташе Јовановић, Дечји хор Вивак из Неготина под вођством диригента Драгане Мариновић Симоновић, етно група Краљице Уметничке школе Стеван Мокрањац из Неготина са диригентом Александром Ђукић и Дечји хор Соколићи из Сокобање са диригентом Милицом Божић Антић.