Култура

Епископ Фотије: Старац Тадеј

Као дете за Христом кренуо, 
учећи се монашкој врлини, 
а код старца Амвросија
Миљковског послушање и 
умну молитву савлада,
старац прозорљиви

И поста велики старац из
Оптинске школе, прозирући
духом у душе људске као и 
у историјске догађаје,
старац прозорљиви

У Витовницу похрлише 
људи светог човека да 
виде и све их блаженим 
осмехом дочекиваше, 
утеха поставши народу 
нашем, старац прозорљиви

Аудиција за хорове храма Светог Саве на Врачару

У сали Парохијског дома храма Светог Саве на Врачару, на адреси Крушедолска 2а, у недељу, 1. новембра 2020. године, биће одржана аудиција за нове чланове хорова храма Светог Саве на Врачару. Аудиција за Дечји хор Растко почиње у 17 часова, а за хор Мокрањац и Хор храма Светог Саве у 18 часова.

Нови број часописа „Каленић“

Богом спасавана Епархија шумадијска на својој званичној интернет-страници доноси и последњи број епархијског часописа Каленић., у коме благочестиви народ може заиста пронаћи низ дивних и душекорисних садржаја. Поред вести и прегледа најзначајнијих догађаја у животу ове Епархије, издвајају се текстови Јована Мајендорфа Свети Максим Исповедник и папа Мартин, затим Калиста Вера Сусрет са Православљем, Владислава Ципина Супротстављање монотелитској јереси у доба Константина III и Константа и многи други. Главни и одговорни уредник часописа је протојереј Никола Миловић. Часопис Каленић Епархије шумадијске можете преузети на следећем линку: http://www.eparhija-sumadijska.org.rs/download/Kalenic/kalenic5,2020.pdf

САНУ: 800 година Законоправила Светог Саве

Поводом обележавања 800 година откако је Свети Сава сачинио Зборник световних и црквених правила, тзв. Законоправило Светог Саве, у петак, 30. октобра 2020. године у 11 сати, у Свечаној сали САНУ биће приређена свечана академија под називом „800 година Законоправила Светог Саве”, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије

Нови број Православља, новина Српске Патријаршије, између осталог, доноси следeће наслове: Његова Светост Патријарх српски Иринеј и министар Лончар позвали грађане да поштују епидемиолошке мере и током крсних слава. Епископу Иринеју Новембарска повеља Града Новог Сада. Проф. др Богољуб Шијаковић: Стигматизација и идентитет. Пораст говора мржње и претњи Јерменима у Турској. Интервју са др Милетом Радојевићем, директором Управе за сарадњу с Црквама и верским заједницама. Реалност борбе против болести зависности. Са непоколебљивом вољом и надом у Бога, јунаци, напред у Отаџбину!.