Култура

Из штампе изашао 240. број „Светигоре“

Богатство јесењих слава прати и учесталост појаве нових бројева „Светигоре“, тако се након мјесец дана на Лучиндан појавио нови, 240. број образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Истога дана када се празнује Свети Лука празнује се и Свети Петар Цетињски чудотворац, а његов наследник попео се на трон владара Црне Горе. Лози Петровића посвећена је бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија „Огњиште светородне лозе Петровића“, изговорена у мају прошле године на Његушима. Утемељење на вјери изор је Његошевих рефлексија, о томе казује проф. др Јово Радош у тексту „Борба као суштаство света у Његошевом песништву“, а о моралној димензији Његошевог дјела бесједи проф. др Ново Вујошевић.

59. Међународни сајам књига

59. Међународни сајам књига од 26.октобра до 2.новембра  у Београду. Српска Православна Црква ће представити своја издања у хали 1 (први прстен) и у хали 4.

Централни догађај овогодишњег Сајма књига, када је у питању црквено издаваштво, представља представљање „Споменице Владичанства сремског“, капиталног издања, Епархије сремске, које на више од 1200 страна говори о нашим коренима, култури, историји, духовности. Ова вредна књига,м иначе добитник Златног печата на Међународном сајму Графима 2014, може се наћи на штандовима Православља (хала један) и у IV хали на штандовима  Издавачке фондације Архиепископије београдско-карловачке и СПЦО Рума -  храм Силаска Светог Духа на апостоле.

Споменица Владичанства сремског

Пред верним народом, свештенством, монаштвом и читалачком публиком, као и свим људима добре воље, налази се Споменица Владичанства сремског, која свој настанак дугује најпре Богу и Његовој милости, који нам снаге подари да је објавимо у оваквом облику.

Ова књига, пре свега, представља израз захвалности свим Патријарсима, Митрополитима, Епископима, свештеницима и монасима и свом народу Божјем, због чијих је ревновања Србин и даље остао Христов, у православном Срему. Захваљујући стваралачкој љубави, коју је Бог разгорео у срцу нашем, Ми смо, као делатник у славу Бога и Рода, приредили ово словно здање.

Православни Срем, као једно од најстаријих и најзначајнијих канонских подручја наше Свете Цркве, у другој половини 20. века био је скоро потпуно у рушевинама. Богомоље и светиње, које су, током Другог светског рата, разорили Немци и усташе, али и појединци из нашег народа, затровани сатанском идеологијом, у наредним деценијама лежале су на одру као самртници, обесвећене, запуштене и напуштене. Тако смо се и Ми придружили опоменама блаженопочившег Патријарха српског Германа да, праштајући злочинцима, у складу са Јеванђелском заповешћу, никако не смемо дозволити да из нашег памћења ишчезну и њихове жртве.

Дарујте љубав

Московски синодални хор у Руском дому

Господ је тако близу, посведочио нам је Московски синодални хор који је први пут дошао у Србију и у Руском дому имао величанствен концерт духовне музике. У име Његове Светости Патријарха српског Иринеја, благослов наше Цркве пренео је викар Његове Светости, Епископ топлички Арсеније.