Култура

Новогодишњи концерт Саборне цркве

Празник Светог Василија Великог Прво београдско певачко друштво прославило је традиционалним добротворним Новогодишњим концертом Саборне цркве на великој сцени Народног позоришта у Београду.

Концерту су присуствовали Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј, Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, представници власти, дипломатског кора, традиционалних Цркава и верских заједница и јавног живота престонице. Поред Првог београдског певачког друштва наступили су, као и сваке године, гости изненађења.

Црква Светог Ђорђа у Подгорици - обнова 2010-2016

Рестаурација и конзервација живописа и иконостаса најстарије подгоричке цркве посвећене Светом Ђорђу, која се налази под Горицом, трајала је од 2010. до 2016. године. За конзерваторско-рестаураторске радове на живопису и иконостасу били су задужени стручњаци подгоричких Музеја и галерија конзерватор-рестауратор Живко Радовић, музејски савјетник и сликар-конзерватор Марина Мугоша, а у томе им је здушно помагао и њихов колега Драган Радовић, кустос Музеја.

Тихе и скромне цркве брвнаре

Од многих цркава брвнара подигнутих у Србији пре и после Првог српског устанка, сачувано је и заштићено око четрдесет споменика.Каква нам сазнања дају те грађевине обично стрмих кровова са шиндром и тремом са дрвеним стубовима? Карактеристичан изглед дају им и правоугаона врата и мали број прозора поред којих је стајао дрвени звоник или конак.

Божићни концерт у Коњицу

Божићни концерт у Коњицу
Божићни концерт у Коњицу
Божићни концерт у Коњицу
Божићни концерт у Коњицу

У уторак, 10. јануара 2017. године у Коњицу је по седми пут у организацији Српске православне Црквене општине коњичке одржан, сад већ традиционални, свечани Божићни концерт. Након пригодне бесједе свештеника Данила Дангубића из Источног Сарајева наступила је етно група „Захумље“ из Требиња.

Божићни концерт у Мостару

Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару
Божићни концерт у Мостару

У Мостару је одржан традиционални Божићни концерт на којем је наступио хор Србски православни појци из Београда, дјеца која похађају православну вјеронауку и ученици Музичке школе Свети Роман Мелод из Невесиња.