Култура

Света тајна крштења

У оквиру издавачке делатности Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Митрополије дабробосанске објављена је по обиму невелика књига намењена мисионарској делатности и истрајавању нашег свештенства у ширењу спасоносне речи Спаситеља света.

Како је свако од нас православних хришћана позван да буде сведок Истине и како свако од нас, а поготово свештенослужитељи, треба да послуша речи: "Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа" (Мт. 28:19), управо као својеврсно писано сведочанство о нужности Крштења за човека који живи у времену садашњем, Слободан Продић је уложио неопходни труд да се мисионарски подвиг потпомогне и једном књигом која свакоме разумљивим речима говори о Тајни Крштења.

Цер и Колубара - у славу ратника

Цер и Колубара - у славу ратника
Цер и Колубара - у славу ратника
Цер и Колубара - у славу ратника
Цер и Колубара - у славу ратника

Прослава 100-годишњице почетка Првог светског рата у Чикагу

У суботу, 14. јуна 2014. године, српска заједница у Чикагу је обележила 100-годишњицу почетка Првог светског рата пригодном свечаношћу под називом “Цер и Колубара: У славу ратника“. Свечаности су присуствовали Његово Преосвештенство епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин са свештенством и епархијским делгатима, конзул жеран Дејан Радуловић и вице-конзул Милинко Шпица са представницима Генералног конзулата Србије у Чикагу, као и велики број народа из Чикага и околине. О Великом рату, доприносу славне српске војске и његовом значају за васцели српски народ говорили су владика Лонгин, конзул жеран Дејан Радуловић и свештеник др Василије Вранић.

Оци Европе: Август и Карло Велики

У царској Вијени, на путу на архијерејску интронизацију Владике Андреја Ћилерџића, потписник се, главом без обзира тражећи спас од немилостиво опекле звезде (34° C у хладу), на игру фортуне обрео у одајама „Уметничко-историјског музеја у Бечу“, на изложби у једном његовом кабинету, насловљеној „Оци Европе. Август и Карло Велики“ -  „Väter Europas. Augustus und Karl der Große.

Пре равно 2000 година умро је римски цар Август, а пре 12оо година Карло Велики. Двема личностима које су трајно одередиле историјску судбину Европе, посвећена је ова изложба у сепареу музеја (Kabinettausstellung), настојећи да на символичан, а ипак репрезентатаиван начин примерима непоновивих ремек-дела изрази мисаони универзум, сјај и величину ове двојице горостаса европске повеснице.