Култура

Недеља Православља у Суботици

Недеља Православља у Суботици
Недеља Православља у Суботици
Недеља Православља у Суботици
Недеља Православља у Суботици

У Српском културном центру Свети Сава, у просторијама Задужбине Душана Радића у Суботици, у понедељак, 19. априла 2021. године, отворена је овогодишња културно-духовна манифестација Недеља Православља, коју организује Српски културни центар, у сарадњи са свештенством архијерејског намесништва суботичког.

Проф. др Мирко Ђ. Томасовић: Бог је с нама

Проф. др Мирко Ђ. Томасовић, Бог је с нама, манастир Старо Хопово 2021, 428 странa

У сусрету, заједничарењу и разговору човека са Богом, човек сазнаје да је његово постојање у свему смислено и сврсисходно и да је васцела Божија творевина упућена ка коначном циљу и осмишљењу. У нашем раду показаћемо да човеком, светом и историјом не управљају звезде, планете, Имармени, судбина, усуд, фатум, предодређење, нити пак безличне силе и томе слично, него да постоји свештена историја у којој се све одвија по Промислу Божијем у оквиру Тајне Домостроја спасења. Светоотачки је став да су сва наведена лажна учења дело злих духова – демона. И не само да су таква безбожна јеретичка учења погрешна, неоснована и уперена против вере у Тројичног Бога, већ су она супротна учењу Светога Писма, Свештеног Предања и налазе се насупрот људској савести.

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије

Новине Српске Патријаршије Православље од 15. априла 2021. године великим делом су посвећене блаженоуснулом архимандриту Јовану Радосављевићу, најаутентичнијем монаху у нашој Помесној Православној Цркви, како га је у опроштајном слову описао прота Милутин Тимотијевић. „Господ га је позвао Себи кад је био најспремнији из овог света, за улазак у дом Његов“, више пута је подвукао у беседи Његова Светост Патријарх српски Порфирије, који је уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве, служио 10. априла 2021. године опело у летњем олтару манастира Лелића новопрестављеном оцу Јовану.

Нови број „Српског Сиона“

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, уредништво часописа Српски Сион прве странице новог броја посвећује новоизабраном предстојатељу наше помесне Цркве, Његовој Светости Патријарху српском g. Порфирију.

После специјалног додатка доносимо текстове на тему броја Хришћанин пред тајном смрти. Овде се могу пронаћи промишљања о догађају човековог упокојења, обичајима који прате тај догађај, учење Цркве о вечном животу, као и о поштовању упокојених, о бризи и труду да не падну у заборав.

САДРЖАЈ:

В. Топаловић и Д. Ђого: И ево јасам са вама...Увод и тумачење Јеванђеља по Матеју

У издању Православног богословског факултета Светог Василија Острошког (Универзитет у Источном Сарајеву) из штампе је изашла нова књига двојице ванредних професора ове високошколске установе – Владислава Топаловића и Дарка Ђога: „И ево ја сам са вама… увод и тумачење Јеванђеља по Матеју“. Како у Предговору књизи наводе аутори, ријеч је о плоду вишегодишњег дружења, пријатељства и сарадње двојице професора која је реализована као конкретан егзегетски текст – тумачење Светог Јеванђеља по Матеју. По сриједи је наставак српског богословског предања које је само у ХХ вијеку дало тумачења Димитрија Стефановића и св. Аве Јустина Поповића, на које се и Ђого и Топаловић наслањају, користећи, такође, и дјела савремених хришћанских научника који су се бавили новозавјетном, нарочито Матејевом теологијом.

Претраживач културног наслеђа бележи пораст посетилаца

Претраживач културног наслеђа Републике Србије намењен популаризацији националне културе и уметности у последњих 6 месеци бележи константан пораст публике. Од октобра 2020. године забележено је преко 32 хиљаде нових корисника, док је у месецу марту број нових корисника био 8.800. Током протеклог месеца је остварен приступ Претраживачу из укупно 108 земаља света, из чега можемо закључити да се повећава интересовање за портал и у српској дијаспори.