Култура

Ликовна колонија у манастиру Крки

Од 25. до 28. септембра 2014. године у организацији кистањског пододбора СДК "Просвјете" и манастира Крке одржана је традиционална Ликовна колонија „Далматински манастири“. У раду колоније учествовало је девет сликара из Републике Хрватске. Колонија је у четвртак започела с радом, а у петак колонију је посјетио и Епископ далматински Г.Г. Фотије и притом поздравио умјетнике-сликаре. Ликовна колонија свој рад завршава у недјељу, а своје радове (око тридесетак слика) умјетници ће донирати организаторима колоније, манастиру Крки и СДК "Просвјети" Кистање.

Жички благовесник

У славу Вука и његове Писменице

У славу Вука и његове Писменице
У славу Вука и његове Писменице
У славу Вука и његове Писменице
У славу Вука и његове Писменице

Свечана академија поводом 200 година издавања Писменице и 150 година од смрти Вука Стефановића Караџића одржана је у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у четвртак 25.септембра 2014.године.

Из штампе изашао 239. број часописа „Светигора“

Ако би требало навести централну тему новог 239. броја „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-проморске, то би без сумње било − 520 година штампања Октоиха. А то је прави повод да се сви запитамо шта са нашим језиком и писмом данас раде власти у Црној Гори. Митрополит Амфилохије оцијенио је да је «Црногорски језик идеолошки пројекат власти».

Првој штампаној књизи код Јужних Словена ове године био је посвећен Петнаести православни сабор дјеце и омладине на Цетињу. О томе казује репортажа Раја Војиновића „Дружење с најљепшим дјететом на свијету“. Када је обиљежено пола вијека од Цетињског октоиха – прве штампане књиге код Јужних Словена – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије одржао је предавање под називом «Утицај богослужбене поезије на Његошево дјело», које је актуелно и данас и можете га наћи у цјелости у новој «Светигори».

Сабрана дела генерала Живка Павловића

У четвртак, 25. септембра 2014. године, у сали Парохијског дома у Лазаревцу одржана је, са благословом Његовог Просвештества Епископа шумадијског г. Јована, промоција сабраних дела генерала и академика Живка Павловића. Ова дела обухватају три књиге: књигу о Бици на Церу и две књиге о Колубарској бици. Као репринт издање, овај подухват је приредила библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца у сарадњи са издавачком кућом Епархије шабачке „Глас Цркве“.