Култура

Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године

Ставрофорный протоиерей Саво Б. Йович [протојереј-ставрофор Саво Б. Јовић]

Этническая чистка и геноцид славянской культуры на Косове и в Метохии: Свидетельство о страдании Сербской Православной Церкви и сербского народа [Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године]

Москва: Паломник, 2014. ISBN: 9785880600748 Језик: руски, Тврди повез; 21,5 cm ; 224 стр.

Протојереј-ставрофор др Саво Б. Јовић већ више од 20 година објављује књиге, истражује и отворено пише о страдању Српске Цркве, свештенства и српскога народа. Сабравши сва дотадашња истраживања, са философском дистанцираношћу (и поред ауторовог личног искуства – вишегодишњег робијања у послератном, комунистичком режиму), и на основу изворишних, аутентичних докумената, у штампи се, пре неколико година, појавило његово дело под насловом Етничко чишћење и културни геноцид на Косову и Метохији: сведочанство о страдању Српске Православне Цркве и српског народа од 1945. до 2005. године.

Из штампе изашао 238. број часописа „Светигора“

Са великим празником Успења Пресвете Богородице из штампе је изашао 238. број «Светигоре», образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Поводом празника на првим страницама објављена је пригодна бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског, митрополита црногорско-приморског Амфилохија, коју је изговорио прије више година на Госпођиндан у Биочу. За њом слиједи бесједа блиставог богослова, почившег митрополита Антонија Блума «Мајка Божија и упокојени». О врлинском животу Пресвете Дјеве − оне која је читав свијет освештала својом утробом − казује се у тексту «Дух чедности» оца Јегија Вардатепа. Поводом празника Успења, једна читатељка је послала писмо у коме као студент биологије описује чудесну биљку под називом Богородичине сузе.

Шест деценија у служби Господу

Шест деценија у служби Господу
Шест деценија у служби Господу
Шест деценија у служби Господу
Шест деценија у служби Господу

Мати Рафаила, игуманија манастира Мала Ремета

На западним обронцима Фрушке горе, окружен шумом и манастирским шљивиком, манастир Мала Ремета је у суботу 30. августа о.г. од раног јутра био испуњен благочестивим народом, монаштвом, свештенством ради дочека Епископа сремског Василија. Настала је свеопшта радост на  литургијском сабрању  посебним поводом – игуманија мати Рафаила данас обележава 60 година од монашења.

Гласник бр.7/2014