Култура

Корнелију у спомен

Летња школа црквеног појања "Корнелију у спомен" биће одржана 23. пут у Сремским Карловцима, од 2. до 9. августа 2015. године. Ово сабрање је посвећено нашим великим композиторима - К. Станковићу, И. Бајићу, Т. Остојићу. Његов циљ је обнова хорског репертоара и неговање традиционалног црквеног појања. Овогодишња школа се одржава захваљујући подршци Епископа сремског Василија и Владике аустријско-швајцарског Андреја.

Охридски пролог на шпанском језику

Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику
Охридски пролог на шпанском језику

После литургијске прославе Петровдана у Буенос Аиресу представљен Охридски пролог - житија светих на шпанском језику у преводу Љиљане Поповић

На Петровдан, у нашем Саборном храму Рођења Пресвете Богородице свету Литургију је служио архимандрит Кирило са јермонахом Симеоном, протођаконом Николом, архиђаконом Рафаиломм, док је презвитер Стефан дириговао хором.

Играле се делије!

Поводом 140-годишњице рођења нашег чувеног песника Милорада Петровића Сељанчице, са благословом Његовог Pреосвештенства Епископа шумадијског g. Јована, Црквена општина великоиванчанска, организује 26. јула манифестацију “Играле се делије”. Почетак манифестације ће бити у 16 часова турниром у малом фудбалу.

Одликовање Јурију Лошчицу

Фондацијa Иванка Милошевић и ове године доделила светску православну књижевну награду Богородица Тројеручица.  Лауреат Јуриј Лошчиц.

У суботу, 25. јула 2015. godineu 12 часова, у сали Патријаршије Српске у Београду биће уручена књижевна награда породичне Фондације Иванка Милошевић из Чикага. Лауреат за 2014. годину је чувени руски песник Јуриј Лошчиц. Jуриj Лошчиц заузима изузетно место у књижевном и духовно-културном животу Русије  друге половине ХХ и почетка ХХI века. Oбјективно је један од најзначајнијих руских писаца овог доба, који се на велико реализовао у различитим областима стварања захваљујuћи реткој обдарености, дубокој религиозности и упорности у раду. Mеђутим до последњих година  афирмисан неупоредиво мање него што заслужује. У Советском Савезу стално је био критикован и запостављан од стране политичких врхова и њиховог идеолошког апарата.

Школска приредба у Ђилонгу

Школска приредба у Ђилонгу
Школска приредба у Ђилонгу
Школска приредба у Ђилонгу
Школска приредба у Ђилонгу

Милости Божијом, протекле суботе 18. јула 2015. године Господње, у просторијама Црквене сале у Ђилонгу били смо сведоци сусрета прошлости и будућности која се откривала из минута у минут кроз сјајну изведбу рецитација, скечева као и песама са Видовданском тематиком школске деце која похађају Српску школу.

Књига архимандрита Петра (Радуловића) о посети Патријарха Павла Аустралији

Светосавско путешествије свеца нашег времена

"Нико у бучнијем веку није говорио тише, а да се чуо даље", записао је о најомиљенијем поглавару Српске Православне Цркве академик Матија Бећковић. С правом додати можемо да нико спорије није ходао, а да је стигао и оставио трагове добра и љубави и до најудаљенијих тачака планете. Јесени 2004. Године Господње, први и једини пут вољени Патријарх Павле походио је Богом благословену земљу аустралијску, на позив српске заједнице која баштину немањићког рода чува далеко од отаџбине. Чува и негује, сабрана око свете нам Цркве, под окриљем Митрополије аустралијско-новозеландске којом је тих година столовао данашњи Епископ ваљевски г. Милутин. Да виде, чују и узму благослов од светитеља нам савременика сливале су се реке људи. У манастир Светог Саве у Илајну, храмове Сиднеја, Кабрамате, Мелбурна, Канбере, Брансвика, храму Руске Заграничне Цркве у Ђилонгу...