Догађаји (концерти, изложбе)

Херој српске голготе на обалама Колубаре

У навечерје празника Светог мученика Трифуна, у ваљевском Центру за културу премијерно је приказан документарно- играни филм Др Аријус ван Тинховен, ваљевски Холанђанин Слободана Раковића, познатог новинара из Ваљева и аутора филма Ваљевска болница 1914 - 1915. Премијери филма присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин. Раних година минулог века, током Великог рата, у белешкама историографа Србија је била земља смрти, а Ваљево њена престоница. Умирало се из дана у дан на фронту и ван њега. Ране од пушчаног зрна, пегави тифус, глад и свакакво друго зло, које безумља оружаних сукоба доносе, сејали су смрт.

Изложба о страдању Српске Цркве у Лици

Страдања Српске Православне Цркве у Лици од 1941-1995. године

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у навачерје празника Светог Трифуна, 14. фебруара 2017. године, у крипти храма Светог Саве на Врачару у Београду отоворена је изложба Страдања Српске Православне Цркве у Лици од 1941-1995. године. У име Његове Светости, изложбу је отворио Преосвећени Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског и настојатељ храма Светог Саве у Београду.

Скулптура у служби историје

Поводом обележавања Данa државности Републике Србије, Медија центар „Одбрана“ у сарадњи са Народним музејом у Београду реализује изложбу Скулптура у служби историје. Изложба ће бити отворена у Великој галерији Дома Војске Србије у петак 17. фебруара са почетком у 13 часова.  На отварању изложбе говориће пуковник Стевица Карапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ и  мр Бојана Борић Брешковић, директорка Народног музеја у Београду.

Обнављајући Милентију, обнављамо сами себе

Обнављајући Милентију, обнављамо сами себе
Обнављајући Милентију, обнављамо сами себе
Обнављајући Милентију, обнављамо сами себе
Обнављајући Милентију, обнављамо сами себе

У Звездара tеатру приређен је пријем за чланове Одбора за обнову манастира Милентија и представнике Епархије крушевачке на коме је уручен хуманитарни прилог - приход са 20. јубиларне „Вечери са Матијом“ за обнову манастира Милентија.

Митрополит Јосиф Цвијовић - Духовник и ратник

У Свечаној сали Дома Војске Србије, у понедељак 13. фебруара са почетком у 13 часова биће отворена изложба „Митрополит Јосиф Цвијовић – Духовник и ратник“, коју Медија центар „Одбрана“ реализује у сарадњи са Архивом Српске Православне Цркве. Велики првосвештеник и ватрени српски родољуб, скопски митрополит Јосиф, светла је фигура не само Српске Пра­вославне Цркве, већ и српске историје, у коју је ушао и пре 1912. године, својим четовањем на тлу Јужне Србије. Његово честито родољубље и архијерејско искуство извукло је лађу Српске Православне Цркве из бу­рних и метежних година Другог светског рата. Био је  достојанствен пред окупатором, одбивши у неколико наврата да доноси одлуке на штету српских цркве­них и националних интереса.