Филм

Документарни филм o Светом краљу Јовану Владимиру

Документарни филм поводом обележавања хиљаду година од страдања српског краља Светог Јована Владимира (990-1016).

У диптисима и житијима светих, Јован Владимир је први хронолошки канонизовани владар нашег народа и као такав не само да сведочи значајан подвиг мучеништва, већ и као кнез Дукље отвара врло запостављену причу о величини и значају српске државности у вековима преднемањићке, такође славне прошлости.Филм осветљава готово све аспекте везане за ову знамениту личност.

Сами - филм о аутизму приказан у Андрићграду

У организацији Српске православне опшине Вишеград, у биоскопској сали Андрићграда приказан је документарни филм о аутизму Сами, аутора и редитеља јереја Жељка Гардовића. На пројекцији филма били су присутни представници Завода за женску децу са посебним потребама из Вишеграда, начелник општине Вишеград г. Младен Ђуровић, свештенство града Вишеграда и организатори свештеници Средоје Андрић и Саво Трипковић.

Сами - филм о аутизму приказан у Неготину

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, у четвртак, 27. октобра 2016. године, на дан Преподобне мати Параскеве, у биоскопу "Крајина" приказан  је документарни филм о аутизму под називом "Сами", аутора јереја Жељка Гардовића. Пројекција је одржана под покровитељством Општине Неготин и у организацији Основне школе за образовање ученика са сметњама у развоју "12. септембар" у Неготину, Дома за децу и омладину "Станко Пауновић" из Неготина и Историјског архива у Неготину. Овај филм је својеврсни позив Цркви и друштву да се што активније укључе у решавање проблема које особе са аутизмом имају.

Фестивал православног филма „Снажни духом“

Фестивал православног филма „Снажни духом“
Фестивал православног филма „Снажни духом“
Фестивал православног филма „Снажни духом“
Фестивал православног филма „Снажни духом“

Град Крушевац, у сарадњи са Епархијом крушевачком, домаћин је другог по реду међународног фестивала православног филма Снажни духом. Фестивал је свечано отворен у Крушевачком позоришту и трајаће четири дана. Гледаоци ће бити у прилици да погледају 22 остварења, анимираних, документарних и играних филмова. Пројекције ће бити у Белој сали Културног центра Крушевац, а улаз је бесплатан.

Филм митрополита Илариона „Православље у српским земљама“

Дана 11. августа 2016. године у 22,15 часова на ТВ каналу „Спас“, приказаће се филм „Православље у српским земљама“. Аутор и водитељ је Митрополит волоколамски Иларион (Алфејев). Филм је урађен у студију „Неофит“ по наруџбини Добротворног фонда Светог Григорија Богослова уз подршку Федералне агенције за штампу и комуникацију. Ауторски документарни филм митрополита Илариона посвећен је историји и савременом положају Православне Цркве у српским земљама, њеним светињама и манастирима.