Филм

Награђен филм о храму Светог Прокопија у Прокупљу

Документарно остварење „Покајник у покушају“ о цркви Светог Прокопија у Прокупљу, сценаристе и редитеља Жикице Јовановића, до сада је освојио две награде на иностраним фестивалима у категорији за најбољи религијски филм. Филм је недавно награђен као најбољи религијски филм у Индији на фестивалу Tagore International Film Festival, а сада су лепе вести стигле и из Сингапура, где је овај пројекат награђен као најбољи у својој категорији на фестивалу World Film Carnival.

Напади на филм „Дара из Јасеновца“

Изјава потпредседнице Владе Републике Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић: -Напади на филм „Дара из Јасеновца“ и покушај његове дискредитације, кроз потпуно непримерене, неутемељене и неистините политичке оцене и оптужбе, не представљају критику филма, већ покушај оспоравања права да се говори о Јасеновцу као месту страдања српског народа.

У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”

У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”
У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”
У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”
У Новом Саду одржана премијера филма „Земља живих”

Премијера филма „Земља живих” одржана је 11. новембра 2020. године у Areni Cineplex у Новом Саду. Филм је реализовала продуцентска кућа „DOF Creative Studio” из Новог Сада, у сарадњи са Академијом уметности Нови Сад.

Стазама сеоба

Приликом посете председавајућег Председништва Босне и Херцеговине г. Милорада Додика Мађарској и Епархији будимској у лето 2019. године, у договору са Његовим Преосвештенством Епископом будимским г. Лукијаном одлучено је да се сними филм о Србима у Мађарској који би представио грађанима Републике Српске историју српског народа у тим крајевима, његово духовно и културно благо али и данашње стање. Филм је урађен крајем лета 2019. године у продукцији Радио телевизије Републике Српске у  режији г. Бранка Лазића.

Сведочанства: Филм о манастиру Тумане

На јутјуб каналу манастира Тумане у недељу, 15. новембра 2020. године, у 19:30 часова биће емитован документарни филм Сведочанства, по сценарију и режији Бранке Бешевић Гајић, а по мотивима књиге Тајне туманских светитеља архимандрита Димитрија (Плећевића), који ће се гледаоцима обратити пре емитовања филма.

Пријаве за православни филмски фестивал „Византфестˮ

И ове године православни хришћански филмски ствараоци из целог света имају прилику да – својим кратким и дугометражним филмовима – узму учешће у православном филмском фестивалу „Византфестˮ. Филмове могу да пошаљу до 23. августа 2020. године, а наведена уметничка остварења ће бити приказана на интернет мрежи у току октобра ове године. „Византфестˮ је осмишљен као интернет фестивал, у којем могу да учествују професионални и аматерски филмски ствараоци.