Нове књиге

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије

Нови број Православља, новина Српске Патријаршије, (бр.1295, 1. март 2021. године) поред извештаја са посета Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија Митрополији загребачко-љубљанској, Српској православној гимназији „Кантакузина Катарина Бранковић” и земљотресом разрушеној Банији, са прве божанствене Литургије у загребачком Саборном храму Преображења Господњег, као и у манастиру Јасеновцу, доноси и:

Мелем за душу: Хроника светосавских академија у Бечу

У вези са ситуацијом, поводом пандемије која се проширила по целом свету, Епархија аустријско-швајцарска у потпуности је поштовала упутства и наредбе Владе Републике Аустрије и Министарства здравља, у циљу спровођења мера превенције ширења вируса, а које су предвиђене да се примене и у црквеномм животу. То је разлог што ове године није одржана ни традиционална Светосавска академија. Да би бечким Србима, ова празнина, у годишњем циклусу црквеног живота, на неки начин, била надокнађена, Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј осмислио је идеју да се одштампа једна монографија, са освртом на досадашње светосавске академије, одржане у главном граду алпске републике и као поклон, подели верном народу.

Jеромонах Дионисије: Дневник дечанског монаха 1903-1906

Протојереј-ставрофор Велибор Џомић: Хроника српског страдања у Метохији

У издању Епархије Рашко-Призренске и Манастира Високи Дечани је објављен превод са руског језика ”Материјала за историју Високо-Дечанске Свето-Тројицке Лавре”, чији се аутограф чува у Манастиру Хиландару. У питању је дневник о животу и страдању манастира и метохијских Срба у периоду од 1903. до 1906. године, који је водио руски јеромонах Дионисије. Преводилац дневника је Људмила С. Дајовић, а писац предговора Душан Фундић.

Проф. др Драган Дамјановић: Саборни храм Преображења Господњег у Загребу

Са интернет странице Митрополије загребачко-љубљанске преносимо кратки осврт Наде Берош, историчарке уметности, на монографију Саборног храма Преображења Господњег у Загребу, аутора проф. др Драгана Дамјановића:

Крајем прошле године изашла је из штампе опсежна монографија Саборни храм Преображења Господњег и баштина Српске православне црквене општине у Загребу. Аутор монографије је др Драган Дамјановић (1978.), угледни историчар умјетности и редовни професор на Филозофском факултету у Загребу. Иницијално, књигом се жељела обиљежити 150. годишњица завршетка изградње садашњег загребачког православног храма Преображења Господњег (1866.), али се, због опсежности посла, те потребе да се у њу укључи и ново поглавље везано за оштећења на баштини Српске православне црквене општине Загреб, након загребачког потреса у марту 2020. године, посао одужио. Будући да се 2021. навршава 90. годишњица од утемељења Загребачке епархије (1931.) овом ће се књигом сада моћи достојно прославити и тај јубилеј.

Православни мисионар: Сећајте се својих старешина

Пред читаоцима је нови јануарско-фебруарски 377. број „Православног мисионараˮ, званичног мисионарског гласила Српске Православне Цркве за младе. Тема овог првог броја у 2021. години је „Сећајте се својих старешинаˮ. Информације о новом броју и звучни записи представљања у медијима доступни су на нашој званичној интернет страници: http://misionar.spc.rs/misionar.php?ARHIVA=377.

Садржај почиње уредничким уводником презвитера др Оливера Суботића, под насловом Сећање и угледање на српске духовне старешине наших дана. Уредник читаоце уводи у тему броја наглашавајући да је поука Aпостола Павла о сећању на старешине сада најпотребнија јер смо суочени са упокојењем великих јерараха и духовних вођа нашег народа: патријарха Иринеја, митрополита Амфилохија и епископа Милутина.

Глас Епархије нишке (број 1/2021)

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија из штампе је изашао нови деветнаести број пете серије гласила Епархије нишке за хришћанску просвету и културу Глас Епархије нишке, први од планирана четири броја у 2021. години.

У уређивачком одбору часописа налазе се протосинђел Нектарије (Ђурић), протојереј Дејан Јовановић, протођакон Далибор Мидић и г. Лазар Павловић, а од овог броја састав уређивачког одбора је појачан двојицом врсних теолога из Ниша: др Дарком Крстићем и Николом Јоцићем. Уредник гласила је др Ивица Живковић. И овај број је састављен у сарадњи са уредништвом сајтова Православна Епархија нишка и Радио Глас Епархије нишке, чији уредници и сарадници чине састав Медијско-информативне службе Епархије нишке.