Нове књиге

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије

Православље број 1300 до 15. маја 2021. године доноси: Патријарх српски Порфирије провео најрадоснији празник Васкрс са бескућницима са којима је заједно ручао у Црквеној народној кухињи, а након тога поделио пакете болесним малишанима у Универзитетској дечјој клиници „Тиршова”. У новом броју читаоци ће наћи: Патријарх Порфирије: Страх је ропство, интегралну верзију Васкршњег интервјуа Његове Светости датог Вечерњим новостима; Епископ бачки Иринеј: Снага нашег народа је у верности Јеванђељу, интегралну верзију интервјуа датог за Васкршњи број Блица;  Проф. др Стаменко Шушак: Вера, нада и љубав, разговор са управником клинике за Кардиоваскуларну хирургију у Сремској Каменици; Епископ Кирило (Бојовић): Свети Василије Острошки – чудотворац који три и по вијека раздаје живу благодат Божју, ауторски текст поводом 350-годишњице упокојења Чудотворца Острошког; Како су мили станови Твоји, Господе – текст о Параклису Светог Јована Богослова при Православном Богословском факултету Универзитета у Београду пред студентску славу — 21/8. маја; На годишњицу мученичког страдања: Душан Суботић, прота и народни трибун, ауторски текст Дариа Дринића; У спомен часних ликова: Сава Вуковић – истакнути архијереј православне јерархије (аутентични извори и лично искуство), проф. Атанасије А. Ангелопулос, са Аристотеловог универзитета у Солуну...

Појање Великог петка и Велике суботе

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабробосанског г. Хризостома изашао је компакт диск појања службе Великог петка и Велике суботе. Песме су снимили јереј Видак Вујадиновић, ђакон Будимир Гардовић и ђакон Божидар Васиљевић.

Аудио-инжињеринг је радио Пеђа Харт - студио „Соба“ у Источном Новом Сарајеву.

Компакт диск садржи:

Васкршњи број „Источника“

Црква Божја као лађа спасења плови кроз ово море живота. И у животу, као и на сваком мору, владају буре и искушења. И као што су морепловци, борећи се са немирним морем, стицали одређена искуства и преносили их будућим генерацијама, исто тако су и наши светитељи, борећи се са немирима живота, стицали духовна искуства за борбу са искушењима и преносили их будућим генерацијама хришћана. И као што искусни морепловци знају да искористе ветрове и таласе у своју корист, исто тако и искусни хришћанин зна како да искористи искушења и препреке зарад користи и спасења своје душе.

Књига-споменица „Отац Момо“

На дан годишњег помена протојереју-ставрофору Момчилу Кривокапићу, уручена је књига-споменица „Отац Момо“ Његовом Преосвештенству Епископу будимљанско-никшићком и администратору Митрополије црногорско-приморске г. Јоаникију, премијеру Здравку Кривокапићу, конзулу Републике Србије Зорану Дојчиновићу, као и свим гостима у ризници цркве Светог Николе. Промоција књиге планирана је за дане послије Васкрса, уколико то буду дозволили епидемиолошки услови.

Проф. др Мирко Ђ. Томасовић: Бог је с нама

Проф. др Мирко Ђ. Томасовић, Бог је с нама, манастир Старо Хопово 2021, 428 странa

У сусрету, заједничарењу и разговору човека са Богом, човек сазнаје да је његово постојање у свему смислено и сврсисходно и да је васцела Божија творевина упућена ка коначном циљу и осмишљењу. У нашем раду показаћемо да човеком, светом и историјом не управљају звезде, планете, Имармени, судбина, усуд, фатум, предодређење, нити пак безличне силе и томе слично, него да постоји свештена историја у којој се све одвија по Промислу Божијем у оквиру Тајне Домостроја спасења. Светоотачки је став да су сва наведена лажна учења дело злих духова – демона. И не само да су таква безбожна јеретичка учења погрешна, неоснована и уперена против вере у Тројичног Бога, већ су она супротна учењу Светога Писма, Свештеног Предања и налазе се насупрот људској савести.

Нови број „Православља“ - новина Српске Патријаршије

Новине Српске Патријаршије Православље од 15. априла 2021. године великим делом су посвећене блаженоуснулом архимандриту Јовану Радосављевићу, најаутентичнијем монаху у нашој Помесној Православној Цркви, како га је у опроштајном слову описао прота Милутин Тимотијевић. „Господ га је позвао Себи кад је био најспремнији из овог света, за улазак у дом Његов“, више пута је подвукао у беседи Његова Светост Патријарх српски Порфирије, који је уз саслужење више архијереја Српске Православне Цркве, служио 10. априла 2021. године опело у летњем олтару манастира Лелића новопрестављеном оцу Јовану.