Нове књиге

Свети Севастијан Џексонски: Проповеди у Руској Цркви

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија,  у издању Издавачке фондације Српске Православне Цркве Архиепископије београдско-карловачке, објављена је књига „Проповеди у руској цркви“ Светог Севастијана Џексонског. Књига је објављена поводом празника Светог Севастијана Џексонског који се прославља 30/17. новембра и трећа је у низу књига о овом Светитељу. Превод са енглеског језика сачинила је Сања Симић де Граф.

Свештеник Ненад Андрић: Чудотворац Свети Нектарије Егински

Добра књига је као птица. Кад је отвори, читалац рашири крила и заплови плавим пучинама и пространствима неба и земље. Ова крилата књига аутора оца Ненада Андрића – Чудотворац Свети Нектарије Егински, окрилати, најпре, сваког српског читаоца, ангелским крилима и понесе у правцу носталгичних предела југа и топлих јужних мора „где цвета лимун жут“ и где је некад „српској војсци једини био пут“. А иза српске Голготе, још снажније замахне крилима према васкршњим зорама, ка светим местима древне Јеладе, где се сунце хришћанства први пут указало европском човечанству.

Патријарх српски Иринеј и свештена јерархија Српске Православне Цркве у дијалогу са муслиманима

Сa благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, у издању Издавачке фондације Српске Православне Цркве Архиепископије београдско-карловачке, објављена је научна монографија ђакона др Александра Прашчевића на тему „Патријарх српски Иринеј и свештена јерархија Српске Православне Цркве у дијалогу са муслиманима (2010 – 2020)“.

Ова научна монографија представља исцрпну и свеобухватну историју доприноса блаженопочившег патријарха српског Иринеја и свештене јерархије Српске Православне Цркве дијалогу са поглаварима и представницима исламских заједница у периоду од 2010. до 2020. године, а написана је у склопу ауторовог постдоктората на Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну.

Теолошки погледи LIV (2021), бр. 2

Крајем септембра 2021. године из штампе је изашла 2. свеска часописа Теолошки погледи за 2021. годину. На укупно 160 страна нови број овог часописа Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, версконаучног часописа који излази од 1968. године, читаоцима доноси богословске и историјске радове домаћих аутора, приказе нових издања и осврте. Последњи број Теолошких погледа заправо је тридесет и шеста свеска нове серије овог часописа (покренуте 2008. године), са наново успостављеном нумерацијом годишта — од године оснивања часописа (1968), те носи ознаку годишта LIV. Нови број домаћег версконаучног часописа могуће је поручити преко Службе претплате — преко броја телефона (+381) 11 30-25-103, 30-25-113, или путем електронске адресе pretplata@spc.rs. Из садржаја нових Теолошких погледа (година LIV (2021), број 2):

Верска настава у Епархији сремској

Верска настава у Епархији сремској, аутор: мр Предраг Миодраг; рецензент: проф. др Радомир Поповић; издавач: Епархија сремска; Сремски Карловци 2021, стр.126

Са благословом Епископа сремског г. Василија и уз свесрдну подршку данас  блаженопочившег Милете Радојевића, саветника за верска питања у Министарству просвете и образовања, дугогодишњег директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, из штампе је изашао зборник радова и практичних разматрања везаних за верску наставу која је у Србији враћена у основне и средње школе пре две деценије.

Епископ моравички др Антоније (Пантелић): Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива

Нова књига Преосвећеног Епископа моравичког др Антонија (Пантелића), викара Патријарха српског и старешине Подворја Српске православне цркве при Патријарху московском и све Русије у Москви, под називом Oдноси Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве на основу докумената из руских архива, у издању издавачке куће Познание (под покровитељством Општецрквене аспирантуре и докторских студија Светих Кирила и Методија у Москви), ускоро излази из штампе.

У питању је прерађено издање докторске дисертације епископа Антонија Односи Српске Православне Цркве и Руске Православне Цркве у периоду између 1944. и 1950. године, на основу материјала из архива Русије и Руске Православне Цркве (Отношения Сербской и Русской Православных Церквей в 1944-1950 гг. в материалах архивов России и Русской Православной Церкви), коју је Преосвећени Владика успешно одбранио 7. јуна 2019. године на Православном богословском факултету Универзитета у Прешову (Словачка).