Нове књиге

Светигора, број 267

Ушли смо у Божићни пост и са првим великим децембарским празником Ваведењем Пресвете Богородице, из штампе је изашао 267. број Светигоре, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Ваведење је дјечији празник, и зато је овај ваведењски број Светигоре у знаку дјетета и одбране дјетета од чедоморства – пошасти нашег доба. -Двадесети вијек је трагичан вијек за српски народ, рекао је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј на Сајму књига, чије је ријечи Светигора пренијела у тексту „Препоручујемо нашим матерама - рађајте децу!“.

Нови број Православља - новина Српске Патријаршије

Нови број Православља - новина Српске Патријаршије
Нови број Православља - новина Српске Патријаршије
Нови број Православља - новина Српске Патријаршије
Нови број Православља - новина Српске Патријаршије

Православље бр. 1217, 1. децембар 2017. године

Корице овог броја Православља краси фотографија манастира Ваведења Пресвете Богородице. Фотографију је забележио ђакон Драган С. Танасијевић, светлописац Информативне службе Српске Православне Цркве. Овај манастир налази се у насељу Сењак, на узвишењу изнад Београда. Припада Архиепископији београдско-карловачкој. Првих неколико година по оснивању, манастир Ваведење био је метох манастира Кувеждина на Фрушкој гори, првог српског женског манастира у обновљеној Србији. Добротом и љубављу Персиде Миленковић, родом из Шапца, сазидана је ова светиња као и многа друга здања; храм Свете Тројице у Кумодражу, зграда Математичке гимназије и кућа Црвеног крста у Београду.

Проф. др Мирко Томасовић: Символ вере (Тумачење Никејско-цариградског Символа вере)

Рецензија проф. др Мирка Сајловића

Овај рукопис се састоји од 383 стране које су подељене на  шест већих целина: Предговор, Древни символи вере, Увод, Никејско-цариградски Символ вере, Тумачење Никејско-цариградског Символа вере, Поговор, те библиографију и један Додатак. Као што се може претпоставити на основу самога наслова, а што аутор објашњава у Прегдовору, књига је замишљена да на основу светоотачког учења и савремене богословске мисли пружи човеку 21. века исцрпно и свеобухватно тумачење основних истина хришћанске православне вере онако како су оне изложене у Символу вере.

Издања ЕУО Епархије жичке


Посебна издања

АПОСТОЛ – како се чита сваког дана по седмицама, приредио Милан Радовановић; Краљево, ЕУО Епархије жичке, 2004 (Београд, Чигоја штампа); хришћ. теологија, 755 стр. илустр. тврди повез, ћирилица, тираж 1000; цена:2.500 дин.

Нови број „Источникa” - часописа Епархије канадске

Човек који живи без Бога препуштен је сам себи и својој беспомоћности. Нама хришћанима је дарована од Бога Књига над књигама - Свето Писмо. И управо у њој је указан пут нашег спасења и јасно осветљена стаза која води у Живот вечни. Зато, у овом броју говорећи о тој, за нас, спасоносној књизи наш Епископ нас пита: Да ли читате Свето Писмо? Јеванђеље је уистину Блага вест и оно нам је данас најпотребнија и најважнија књига, која треба да буде у нашим домовима и у нашим рукама. Није ли зато најбољи пример управо живот и дело новопројављеног угодника Божјег Светог Мардарија Либертивилског? Све се може превазићи и све остварити ако Јеванђељем живимо. И нема чега и нема од кога да се бојимо, јер: Све могу у Исусу Христу који ми моћ даје (Фил. 4,13).