Кумранска истраживања ће све више користити нове технологије

Нови директор Oдељења за свитке у израелској Управи за антиквитете објавио је тест употребе методе Ц14.

Израел жели да користи нове методе и врхунске технологије за истраживање, очување и документовање свитака из Кумрана. Фрагменти библијских и небиблијских текстова пронађени у пећинама изнад Мртвог мора после 1947. сачињавају  „најзначајније археолошке налазе у Израелу у 20. веку“, рекао је Џо Узијел, нови шеф одговорног одељења у оквиру израелске Управе за старине у интервјуу за лист "Џерусалем Пост". Стога заслужују "најбоље методе у истраживању, очувању или документовању".

Конкретно, треба проверити "да ли је дошло време за анализу радиокарбона (Ц14) данас, ако су технике можда развијеније и мање инвазивне у року од једне, три или пет година". Према Узијелу, постоји укупно 25.000 фрагмената од неколико стотина рукописа исписаних на различитим материјалима, као што су кожа и животињске коже, папирус или бакар. Суштински задатак је доделити фрагменте одређеним рукописима.

Научни рад се суочава с дилемом да ли задржати свитке за будуће генерације или унапредити истраживање. Узијел је истакао да истраживачке методе попут Ц14 методе или ДНК анализе оштећују материјал. То је врло осетљив материјал и чудесно је да су предмети преживели 2 000 година и да их још увек може читати онај ко познаје јеврејски. У свом уводном интервјуу археолог је описао свој посебан задатак - да подигне свест јавности о важности ових јединствених налаза.

Криза поводом вируса короне утицала је на рад његовог Одељења, мисли научник, који се претходно истакао као стручњак за бронзано и гвоздено доба и вршио ископавања на Западном зиду и у Давидовом граду. Неколико конференција је морало бити отказано, а готово читаво особље било је затворено током рестриктивних мера.

Извор: Kathpress.at (са енглеског Информативна служба СПЦ)