Купљен храм у Окланду, Нови Зеланд

На радост многобројних српских православних верника који живе у Окланду и Хамилтону на Новом Зеланду, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустралијско-новозеландског Г. Иринеја, купљена је постојећа презбетеријанска црква која ће бити нови српски храм посвећен Светом Краљу Милутину. Црква је изграђена почетком прошлог века и налази се у централном делу Окланда.

У недељу 16. маја 2010. године надлежни парох јереј Сава Антић, у присуству великог броја верника, служио је прву Свету Литургију у новом храму. После Свете Литургије, у порти новог храма, верници ове парохије су присуствовали групном фотографисању после којег је организован свечани ручак који су припремиле сестре из Кола Српских Сестара. Ово ће остати забележено као једно од најбројнијих окупљања Срба на Новом Зеланду. Свечаности су присуствовали свештеник Руске Заграничне Цркве отац Владимир и представници презбитеријанске цркве. Том приликом су уручене захвалнице Руској, презбитеријанској и баптистичкој цркви на њиховом доприносу нашој Светој Цркви. Присутнима су се обратили надлежни парох и председник Црквеног Одбора г. Зоран Драча, захваливши се свим присутним гостима, а посебно онима који су помогли око куповине новог храма. Највише приложника за куповину храма било је са Новог Зеланда, али су донације стизале и из Аустралије, Америке и Србије.

Колико је ово велики подухват садашње генерације Срба који живе на Новом Зеланду и њихове Црквене Општине, говори чињеница да је после 15 година постојања ове парохије купљена црква која ће трајно бити власништво Српске Православне Цркве. Ово је друга српска црква на Новом Зеланду. Прва је купљена пре 45 година у Велингтону од стране Срба који су дошли на Нови Зеланд раних 50-тих година, и посветили су је Светом Сави.

Извор: Епархија аустралијско-новозеландска