Кустурица снима филм о трговину органима на Космету

Познати филмски редитељ Емир Кустурица најавио је да ће у наредне три године снимати филм о трговини људским органима на Косову и Метохији, као једној од највећих тема овог века и "најбруталнијем акту и најјачем знаку повратка у паганско доба". "Мислим да ћу ја то да снимам у наредне три године зато што је то велики филм и он подразумева велике припреме и инвестиције, а идеја је заправо сценарио моје кћерке који је написан у оном делу када смо сви били збланути, а онда полако схватали да је то можда и највећа тема овог века - као што се велики романи пишу на велике теме, тако и све друго постаје велико у уметности онда када се у самом зрну појаве ти обриси", казао је Кустурица Танјугу.

Тако ће тај филм који је, како је рекао, уједно прича и о Достојевеском, бити "на једној терци" доведен до највећег искушења које је тај век имао - вађењу људских органа као можда "најбруталнијег акта и најјачег знака повратка у паганско доба".

Кустурица каже да остаје при идеји да филм снима у Русији, јер је добар део сижеа везан за ту земљу, а радња која се односи на Косово и Метохију биће снимљена на неком другом месту.

Кустурица је о том филму говорио и учесницима "Вивалди форума" који је током викенда одржан на Мећавнику, када је "открио" да дуго пише роман који се зове "Драги мој Фјодоре", а главни јунак је наш човек који годинама живи у Паризу и сања о томе да интерпретира Достојевског и направи "Злочин и казну", а на том путу преко Сант Петербурга доћи ће и до Косова и Метохије.

Редитељ је рекао да не постоји већа тема од те у сфери уметности, и нагласио да је наш усуд да "заборављамо нешто страшно што нам се десило", али да је зато он ту да подсети.

Говорећи о раду на опери "На Дрини ћуприја" у Андрићграду, редитељ најављује да ће у новом позоришту у граду од камена у јануару следеће године започети пробе опере.

"Гордан Михић и ја пишемо либрето и 2014. године у јануару започињу пробе у новом позоришту, да се тако направи колосални излаз из свега што је човек могао да у том фицкаралдо заносу уради, да у Вишеграду направи једну громогласну најаву културе и препорода Републике Српске", навео је он.

На питање да ли ће његове пројекте угрозити то што је одлучио да за њих не тражи нити прима помоћ државе, он одговара: "Неће то утицати, јер је посао овде на Мокрој Гори завршен, а филмови свакако нису били финансирани из те касе".

Извор: Танјуг