Квадратура великог срца

Прегалаштво Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске крунисано је засигурно најпосећенијом трибином циклуса „Православље и млади", одржаној 15. марта 2010.године у Ваљевској гимназији, на којој је гост и предавач био Бранко Станковић, новинар Радио телевизије Србије, аутор популарне емисије „Квадратура круга".

У разговору са ђаконима Сашом Ђурђевићем и Дејаном Трипковићем, те бројним Ваљевцима, овај вишеструко награђивани и, у свим структурама телевизијских конзумената, омиљени аутор, открио је своје племените стваралачке пориве и упутио разне драгоцене савете младим људима како да, у времену псеудо вредности, изграде и сачувају посебност сопственог бића.

За осам година емитовања, „Квадратура круга" имала је 300 издања и 1000 прилога, у којима су осликани животи „малих" (не)обичних људи, њихова страдања, туге, стварања, подвизи, даривања...речју, све оно што, како Бранко Станковић каже, „човека чини највећом загонетком живота". Такође, у „Квадратури" су, о својим животним борбама и искушењима, говорили и познати уметници: Мира Бањац, Љуба Тадић, Оља Ивањицки, Момо Капор, Горан Паскаљевић и многи други. Ова емисија је важан документ о времену у којем живимо, и умногоме ће олакшати посао свим будућим истраживачима, речи су Драгослава Зеленовића, директора Југословенске кинотеке. Бранко Станковић аутор је 18 филмова, две драме, добитник награде „Милан Пантић" за истраживачко новинарство, врхунски професионалац и, најважније, човек великог срца, природан и непосредан, рекао је ђакон Саша Ђурђевић о свом уваженом госту. У „Квадратури круга", речено је пуно тога, те је популарни Ужичанин трибину у Ваљеву посветио односу медија према човеку.

- Данас су електронски медији профилисани на две врсте програма - информативни и тзв. „риалити". У вестима, обичног човека можете видети само ако му се, не дај Боже, деси неко зло - поплава, саобраћајка и сл. У „ток-шоу" форматима нађе се понекад место за покојег научника-правника, социолога и друге проучаваоце друштвених прилика. Риалити програми резервисани су за понижења људи. Лако је укаљати човека. Тешко га је уздићи. Мислим да немамо права да „рушимо" људе, ма какав профит био у питању. „Квадратура круга" настоји да афирмише вредности људског бића. Такође, слична ситуација је и у писаним медијима. „Жута", „булеварска" штампа нуди имитацију живота, пропагира вредности силикона, пеглања и затезања тела. Забога, не можемо сви бити Барбике и Кенови. Или, пак, ако можемо, споља ћемо бити затегнути, а изнутра празни и уништени. Недавно сам читао да су у Америци направљене лутке од силикона и силицијума, које се помало крећу и проговарају неколико речи. Чак је у припреми и закон о склапању брака са тим „бићима"!? - рекао је Бранко Станковић и најавио да ће у једном од наредних издања „Квадратуре круга" бити речи управо о том наказном феномену.

Масовна употреба интернета, који, истина, има и своју добру страну, довела је до тога да се, посредством компјутера, купује, дружи, „води љубав"... што намеће питање „треба ли нам уопште човек, кад машина пружа све?"

- Ако прводимо по 12 сати на интернету, изгубићемо додир са човеком, људском природом уопште. Примећујем да су људи већ престали да тапшу једни друге по рамену, грле... Не чују једни друге, размењују тек површне фразе. Код младих људи, електронска средства доводе и до осиромашења речника. Све се своди на „врх", „смор", „бедак" ... Ако човеку одузмете језик, узели сте му биће. Не дозволимо то! Младима бих поручио да не прате све оно што им се намеће, да се друже.Укратко, у стиху, буди свој, а не само број! - апеловао је Бранко Станковић, редак хуманиста нашег доба.

Крилатица „сви смо ми људи, али је тешко бити човек", била је звезда водиља у племенитом и богоугодном професионалном подухвату Бранку Станковићу. Желео је и успео да допре до људи, отвори њихова срца и заувек отргне од заборава њихова велика дела. Посебно вредно сваког признања јесте бављење децом, које су животне борбе натерале да прерано одрасту. Многима од њих, захваљујући „Квадратури круга", уливена је нада у ведрију сутрашњицу.

Много нам је љубави потребно. Јер, човек да би био срећан, мора имати неког ко га воли, и кога он воли и, наравно, посао који воли. Кад не би могао да ради оно што ради, одрекао би се новинарске професије, изричит је Бранко Станковић. А људи препознају добру намеру, искреност и топлину, са којима им прилази, те нема сумње да ће „Квадратура круга" трајати још много година и стицати све већи број поклоника.

Након овог изузетно посећеног саборовања, Канцеларија за веронауку Епархије ваљевске угостиће 23. марта 2010. године Ваљевку Татјану Радић, социолога, на трибини „Хришћански активизам, односно, два дана касније, редитеља Петра Станојловића, који ће говорити о теми „Црква и млади". У априлу, најавио је ђакон Саша Ђурђевић, гостоваће прослављени кошаркаш Дејан Бодирога и редитељ Емир- Немања Кустурица.

Ј. Јанковић

Извор: Епархија ваљевска