Лазарева субота у Книну

Лазарева субота у Книну
Лазарева субота у Книну
Лазарева субота у Книну
Лазарева субота у Книну

На Лазареву суботу, 8. априла 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице у Книну.

-Овај дивни празник на најбољи начин нас уводи у празовање Васкрсења Христовог, јер нам приказује Христову природу и показује да једино Он као Богочовек има власт над смрћу. Када Христос са својим ученицима дође у Лазарев дом, он се већ упокојио и беше четири дана у гробу. Видевши његове сестре и друге ближње како жале за њим Господ учини чудо и васкрсе четвородневног Лазара из мртвих. Ово је догађај који свети оци тумаче као праслику свеопштега васкрсења људи, али и Христовог Ваксрсења које ћемо прославити следеће недеље. Све нам то сабира овај велики празник и дај Боже да и ми будемо достојни попут Лазара да чујемо реч Христову када нас позове на васкрсење, рекао је епископ Фотије и додао:

-Наш живот који нам је Бог даровао представља уствари подвиг да се сусретнемо са Христом и препознамо Га као Бога и Спаситеља. Овај нас догађај поучава да нема тога чуда које Бог не може да учини, па тако и само речју да васкрсне упокојеног Лазара, али да би се то десило треба да будемо честити, врлински људи попут њега и његове породице. Након овог чуда многи повероваше у Христа, а Лазар до Његовог Васкрсења остаде са апостолима и постаде епископ на Кипру. Пресвета Богородица пође на Кипар да га посети и окрепи у његовој мисији, али њен брод чудесно оде на Свету Гору. Угледајући се на Лазара треба да будемо достојни духовног васкрсења, јер ако човек живи у греху он постаје сличан ономе у гробу. Овај догађај као слику свеопштег васкрсења треба стално да имамо на уму и да заиста припремљени дочекамо најрадоснији празник, Васкрсење Христово, поручио је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска