Лазарева субота у манастиру Добриловини

Лазарева субота у манастиру Добриловини
Лазарева субота у манастиру Добриловини
Лазарева субота у манастиру Добриловини
Лазарева субота у манастиру Добриловини

На дан када наша Света Црква молитвено слави спомен на чудесно ваксрсење Лазара Четвородневног у Витанији, Лазареву суботу - Цвети, 31. марта 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Добриловини. Саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије уз молитвено учешће верног народа Божјег.

У архипастирској беседи Преосвећени Епископ је казао да Господ Исус Христос, осим Пресвете Богородице и Светих апостола, највише контакта је имао са породицом Лазаревом и његовим сестрама Мартом и Маријом, који се помињу на више места у светим Јеванђељима. -По свему се види, казао је Владика, да су и они били љубљени Христови ученици.

-Марта и Марија су имале различите дарове, о чему се посебно говори на једном мјесту, а са Лазаром је био пријатељ, што и сам Господ свједочи. Рекли бисмо сада да је велико пријатељство, велика љубав према  Лазару и његовим сестрама био разлог што је Господ показао толику милост и силу, толико човјекољубље да је васкрсао Лазара из мртвих. Како да Господ то није показао и на другима, јер је многе несреће људске видио и ублажио, казао је епископ Јоаникије, указавши да је Исус Христос васкрсао једног мртваца, то је записано у светом Јеванђељу по Луки, јединца сина удовице из Наина.

Ипак, много се више говори о Лазаревом васкрсењу. У Цркви је остало да је ово васкрсење, ово чудо Божје, по речима Владике будимљанско-никшићког,  можда, чак, и највеће које је Господ учинио пре распећа.

-Господ је зажелио да утврди своје свете ученике, апостоле и све који су у Њега повјеровали прије распећа, да покаже силу свог Божанства, силу своје ријечи, истинитост сваке Његове ријечи. Знао је колико је човјек по својој природи колебљив, да ће се они, који су имали вјеру у Њега, поклебати. Знао је и да ће Га Јуда издати, видјевши да се у њега већ уселио мрак и издаја, али је све то трпио, бесједио је Његово Преосвештенство.

То што је Господ волео породицу Лазареву није био једини разлог да васкрсне Лазара, али је и то, истакао је Владика, било важно из много разлога.

-Милост се не може наметати никоме, а у овом случају је та милост ишла и са једне и са друге стране. Лазар и његове сестре су били спремни да учине све за Господа Христа, иако још нијесу у потпуности знали да је Он оваплоћени Син Божји. Он своје божанство није открио одмах, али су срцем осјетили и оно што нијесу разумјели. И води их све према гробу Лазаревом, који је већ четири дана мртав. Плакао је над гробом свог мртвог пријатеља, тиме показао потпуну људскост и саосјећајност, која долази по људској природи, али је показао и милост, која има чудотворно дејство и својствена је само божанској природи, милост која је чудотворна, и не само то, него је и свемоћна, рекао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

-У нашим очима, истакао је Владика, то чудо је равно чуду стварања свијета, јер, то је удахњивање новог живота тамо гдје је била смрт.

Сабрани верници, који су се постом, молитвом и исповешћу припремали, присајединили су се светим тајнама Тела и Крви Христове.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка