Лазару Ристовском "Сергеј Бондарчук"

Глумац Лазар Ристовски добио награду "Сергеј Бондарчук" за изузетан допринос светској кинематографији коју додељују организатори Међународног филмског фестивала "Златни витез" у Москви.

Награда "Сергеј Бондарчук" за изузетан допринос светској кинематографији, коју додељују организатори Међународног филмског фестивала "Златни витез" у Москви додељена је глумцу Лазару Ристовском. Награда која носи име угледног руског редитеља Ристовском је додељена у среду увече, на отварању фестивала "Златни витез" у московском Дому кино.

Ристовски је играо у 50 филмова и 3.000 позоришних представа, а својим дугогодишњим учешћем на московском фестивалу дао је велики допринос тој манифестацији, навели су организатори.

Ристовски је примајући признање изјавио да је награда "Сергеј Бондарчук" изузетно вредна и за саме Русе, а за уметнике из Србије још вреднија.

"Можда бих могао да кажем да ми је то највећа награда коју сам добио у животу", рекао је Ристовски.

Додао је, међутим, да се таквим наградама у Србији не придаје велики значај, изразивши наду да ће се та ситуација променити.

"Реч је о фестивалу духовности, фестивалу православља, али то није само фестивал православних земаља. То је светски фестивал, на којем су добијали награде велики уметници светског филма, и он има велику будућност", оценио је Ристовски.

Међународни филмски фестивал у Москви, који се ове године одржава по 19. пут, трајаће до 10. јуна, а на њему ће бити приказани кратки и дугометражни документарни, анимирани, дечји и играни филмови.

Међу ауторима, у различитим категоријама, више од десет је из Србије, а међу њима су Срђан Драгојевић, Ивана Жигон, Михајло Секулић, Милун Вучинић, Милан Милосављевић, Анита Панић, Милан Шпичек и други.

Извор: РТС