Лекови за Цетрално Косово 15 дана на Царини

Камион Велефарма у којем се налазе лекови намењени болесницима у српским срединама на централном Косову већ две недеље налазе се на Царини у јужном делу Косовске Митровице, сазнаје КИМ радио. И поред начелног договора о хумнаитарним испорукама лекова српским здравственим институцијама који је услаглашен и са Министрарством здравља Србије и са Министаррством здравља Косова, лекови су задржани на царини. Директор Дома здравља у Грачаници др Рада Трајковиц каже за КИМ радио да је Министар здравља Косова Аљуш Гаши упознат са процедуром договореном са Светском здравственом организацијом по којој свака испорука лекова српским енклавама мора бити ослобођена у року од 48 сати, он игнорише своје обавезе.

"Већ месец дана стоји захтев за испоруку лекова код њега и он га не потписује, нити је царини дао зелено светло за ослобадјање лекова. Већ 15 дана на царини стоје лекови, не дозвољавају да камион пређе иако немају никаквих примедби о легалности испоруке". Ситуација у апотекама на централном Косову постаје алармантна јер су залихе лекова изузетно мале, тврде у грачаничком Дому здравља. Рада Трајковић сматра да намерно нарушавање здравља једне етничке зејднице која живи у гетоу подележе дефиницији генецида. "Нестварање могућности за оздрављење болесних људи јесте једна иницијатива и пројекат који има за циљ угрожавање људи И протеривање са ових простора. Овакве акције представлајју планирано угрожавање животра припадника једне заједнице који за разлог има једино њихову етничку и политичку лојалност.

Директрор Дома здравља позива институције у Приштини на толеранцију и разум, као и на професионалну медицинску етику и солидарност. Такође, она подсећа међународне институције у Покрајини да би њихово присуство на Косову требало бити гарант основних људских права свих грађана и очекује да хитно реагују како би лекови стигли до болесника. У косовском министарству здравља КИМ радију нико није могао да одговори на питање због чега су ови лекови задржани на Царини ако постоји договор са Светском здравственом организацијом да се испоруке ослобађају у року од два дана, а у УНМИК-овој Царини нико није био доступан за разговор са новинарима. Лекови намењени здравственим установама на централном Косову задржани су већ шести пут од проглашења независности Косова. Последњи пут у марту ове године задржана је пошиљка намењена Амбуланти у Липљану, а разлог за то задржавање био је, како су тада рекли у УНМИК Царини, због недостатка дозволе издате од стане Косовске Агенције за промет лекова.

Извор: Радио КиМ